Agenda

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

 
→ Basiscursus Archeologie
Lezingen Museum Het Valkhof
 


 

Basiscursus Archeologie

Zoals elk jaar vindt in januari- maart de basiscursus Archeologie plaats. Deze cursus omvat naast theorie ook praktijkgerichte oefeningen. De cursus wordt door twee afdelingen van de AWN georganiseerd: afdeling 16 (Nijmegen en omstreken) en afdeling 17 (Gelderland). In een nieuwe, natuurlijk verbeterde, opzet.

Concept agenda:

  • 15 januari, dinsdagavond, Startbijeenkomst in het Depot Nijmegen.
  • 22 januari, dinsdagavond, Jan Verhagen houdt in Depot Arnhem een inleiding Archeologie.
  • 29 januari, dinsdagavond, Rob Nijsse behandelt de theorie van het Meten en Tekenen, in Depot Arnhem
  • 2 februari, zaterdag, van 10.00 – 13.00 practicum Meten en Tekenen in het Depot Arnhem.
  • 5 februari, theorie Determinatie van scherven en andere vondsten in Depot Arnhem
  • 23 februari, zaterdag, van 10.00 tot 13.00, Veldverkenning ergens in afd. 16 of 17, we moeten op zoek naar interessante locaties!
  • 2 Maart, zaterdag, van 10.00 tot 13.00, slotdag met determinatie vondsten Veldverkenning met afdoend aantal deskundigen aanwezig om te helpen.

De kosten voor de cursus, waarvoor je onder andere een praktisch boek over opgraven, koffie, thee etc. krijgt, bedragen 30 euro.

Geef je op als je belangstelling hebt bij Rob Nijsse.
We kunnen maximaal 20 mensen aan, dus geef je snel op!Programma lezingen ArcheoAcademy Valkhofmuseum

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen.

Zondag 6 januari – ‘Goudschat van Lienden’

In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
Spreker: Stijn Heeren

 

Zondag 3 februari – ‘Lents Gouden Eeuwen’ | tijd: 15.00 – 16.00 uur

Dankzij archeologisch onderzoek in en om Lent is de bewoningsgeschiedenis van Lent niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk verrijkt. Het blijkt dat Lent in de middeleeuwen niet zo maar een boerengehucht is, maar een handelsnederzetting op een kruispunt van land- en waterwegen in de schaduw van een kasteel dat wedijverde met de Valkhofburcht aan de overkant van de Waal.
Spreker: Cees Koot
 

Naar de laatste Nieuwsbrief