Agenda

Laurens van der Feijst tijdens lezing ‘opgraving Via 15’  op 16-04-2019

 

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

Excursie naar Huissen 
→ AWN-
Lezing
→ Dag van het Romeinse Aardewerk (aanmelden!)
Middeleeuwen Symposium Zutphen  
Congres ‘Smaakmakende vondsten’
∴  Congres Strijdigheden WO2 (Externe link)

Naar de Nieuwsbrief ‘mei’ 2019

 

Op zaterdag 25 mei organiseert de afdeling een excursie naar Huissen met stadswandeling en bezoek aan het Stadsmuseum Hof van Hessen.
Nadere details in de  nieuwsbrief van mei.

 Overige lezingen

Alle lezingen beginnen om 20.00 uur, locatie: Wijkcentrum Ark van Oost, Cipresstraat 154, Nijmegen-Oost.

  • Dinsdag 4 juni: lezing, bijzonderheden volgen.
     
    WO2:
  • Zaterdag 7 september: boekpresentatie WO2 werkgroep.

  

Dag van het Romeinse Aardewerk

Hierbij nodigen de Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof u graag uit voor de 23ste Dag van het Romeinse Aardewerk, die dit jaar zal plaatsvinden op vrijdag 7 juni in zaal E 2.50 van het Erasmusgebouw, Erasmusplein 1 te Nijmegen. Het programma is bijgesloten.

Deelname aan deze dag is gratis. Wel vragen wij u om u vooraf aan te melden. Dit kan door een kort bericht te sturen naar aardewerkdag@let.ru.nl, graag voor 1 juni.

Het programma en de routebeschrijving zijn binnenkort ook te vinden op http://www.ru.nl/auxilia onder het kopje ‘Aardewerkdag’.

Als u graag een certificaat van deelname wilt ten behoeve van het Actorregister Archeologie, wilt u dit dan bij uw aanmelding vermelden?

Met vriendelijke groet, mede namens de collega’s van gemeente en museum,

Rien Polak

Radboud Universiteit
Provinciaal-Romeinse Archeologie

 
Programma:
09.30 Ontvangst met koffie/thee
 
10.00 Opening 
 
10.10-10.30 Vincent van der Veen, Chronologie en verspreiding van terra sigillata en munten in de Nijmeegse castra en canabae.
 
10.35-10.55 Lisa Berger / Bernd Liesen, A group of decorated terra sigillata from the workshops 
at Metz (F).
 
11.00-11.20 Rahel Otte, Feinkeramik aus der römischen Legionsziegelei und -töpferei am Halenboom / Xanten.
 
11.25-11.45 Elisabeth Krieger, Grobkeramik aus der römischen Legionsziegelei und –töpferei am Halenboom / Xanten.
 
11.50-12.00 Dé Steures, Presentatie van de app-in-aanbouw EXGERINF.
 
 
12.00-13.00 Lunch 
 
13.05-13.25 Guus Gazenbeek, Korrels in de klei, of waarom zand zo belangrijk is.
 
13.30-13.40 Stephan Weiss-König, Een complex met pottenbakkersafval van de Waalkade in Nijmegen.
 
13.45-14.05 Joost van den Berg / Joep Hendriks, Nieuws uit Nijmegen. Amforen en ander aardewerk uit Oppidum, de canabae en Ulpia.
 
14.10-14.30 Fréderique Reigersman-van Lidth de Jeude, Tiel-Medel. Verrassende verschijnselen en onverwachte lacunes. Een interpretatievraag.
 
14.35-14.55 Joanneke van den Engel-Hees, Daar zit muziek in: een oude vondst uit de PUG-collectie.
 
 
15.00-15.40 Koffie/thee
 
15.45-16.05 Julie Van Kerckhove, Aardewerk van het Thermenterrein en Tempsplein in Heerlen.
 
16.10-16.30 Barbara Borgers, Romeinse pottenbakkersateliers in de Civitas Tungrorum (België), tussen de 1ste en 3de eeuw na Christus.
 
16.35-16.55 Roderick Geerts, Kleurrijk tafelen. Skeuomorphisme in de Romeinse aardewerkproductie in Germania inferior.
 
 
17.00 Afsluiting

 

Middeleeuwen Symposium

Vrijdag 21 juni vindt in Zutphen de vijfde editie plaats van het Middeleeuwen Symposium. Thema: ‘Vikingen en Karolingers. Geld, Geweld en Geo-politiek in het Noordzeegebied’.

Vanwege het lustrum doen we ook iets extra’s: op donderdag 20 juni organiseren we een ‘College Tour’ voor liefhebbers op zoek naar verdieping over de negende eeuw.

Dit jaar is de Universiteit Leiden onze kennispartner en twee top-archeologen uit Denemarken en Groot-Brittannië zorgen voor het internationaal perspectief. Dawn Hadley (York University, UK) leidde de opgraving van het opzienbarende Vikingkamp Torksey. Mads Ravn (Vejle Museerne, DK) onderzocht het vikingfort Erritsø. De Karolingische periodes van Brugge en Nijmegen komen aan bod en we krijgen verrassend inzicht in de Viking-neigingen van de Friezen. Frans Theuws (hoogleraar Universiteit Leiden) komt met een gewaagde hypothese over de betekenis en herkomst van sceatta’s, de bekende ‘Friese’ zilveren muntjes.

Het volledige programma treft u aan op: www.middeleeuwen-symposium.nl

De locatie is als vanouds de Zutphense Walburgiskerk. De ‘College Tour’ vindt plaats in de gotische Burgerzaal en biedt 2 excursies.
Vanzelfsprekend hopen wij u persoonlijk te mogen ontvangen. Wij stellen het ook zeer op prijs als u het symposium onder de aandacht brengt bij belangstellenden in uw netwerk en eventueel op de agenda van uw organisatie plaatst.

Graag tot ziens in Zutphen!
Met vriendelijke groet,
Hans Busio

(Opmerking red. van deze site: Symposium Blok 3 15.30 uur: Het Valkhof in vlammen. Enkele gedachten over de Vikingaanval op Nijmegen, 880-881. Arjan den Braven, Universiteit Leiden)


Smaakmakende vondsten

Op vrijdag 21 juni organiseert SAMPL alweer haar 5e jubileumcongres “Smaakmakende vondsten” bij de RCE te Amersfoort! Thema’s van de dag zijn “koken en keuken” (over bestek en tafelmanieren in het Romeinse Rijk, aardewerk en zwarte peper), “onderzoeksmethoden” (over middeleeuwse tesserae, Merovingische kralen en Swifterbant) en “raakvlakken” (over een Romeins cosmetica-attribuut, aardewerkgebruik en edelmetaal uit zee). Er is ruimte voor overleg van onze specialistische werkgroepen, die hun nieuwe Leidraad Romeins en (post-)middeleeuws aardewerk presenteren. We sluiten af met de ALV (nieuwe bestuursleden welkom!) en natuurlijk de borrel.

Omdat het ons jubileumcongres is, wordt de lunch dit maal voor ons verzorgd. Bij aanmelding voor 8 juni bedragen de kosten voor deelname 15 euro voor leden en 20 euro voor niet-leden (inclusief lunch). Vanaf 8 juni bedraagt het inschrijfgeld 20 euro (excl. lunch). Aanmeldingen zijn welkom op materiaalspecialisten@gmail.com.

Hartelijke groet van het SAMPL-bestuur


Naar de laatste Nieuwsbrief