Agenda

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

Overzicht:

Publieksavonden opgraving St. Jansbeek, Arnhem
→ De laatste Romeinen 2 mei
∞  Strijdigheden (WOII) 25 mei
→ Studiedagen schoeisel en leer uit de middeleeuwen 24 en 25 mei
→ Dag van het Romeinse Aardewerk 8 juni
→ Romeinse Waterwerken 13 juni
∞  Battlefieldtour (WOII) 23 juni 

 


Afd. 17

26 april 2018:
Publieksavonden opgraving St. Jansbeek, Arnhem

Voorafgaand aan het terugbrengen van de sint Jansbeek in het centrum van Arnhem zijn er opgravingen gedaan. Aan de noordzijde van de Eusebiuskerk zijn de resten van een kerkhof aangetroffen. Het was bekend dat hier een kerkhof had gelegen, maar het bleek verrassend goed bewaard. Er werden meer dan 700 skeletten opgegraven. Momenteel zijn archeologen druk bezig om de botten te wassen, te drogen en voorbereidend onderzoek te doen.
We delen graag de voortgang en de huidige stand van zaken. Bent u geïnteresseerd in het onderzoek, kom dan daar één van de twee geplande publieksavonden.

Lees meer

 


Afd. 17

De laatste Romeinen en de eerste Franken in de Lage Landen

2 mei Romeinenweek: 20.00 u. Stijn Heeren. De laatste Romeinen en de eerste Franken in de Lage Landen, met speciale aandacht voor de Betuwe (3e-6e eeuw na Chr.). Verenigingsgebouw “De Schuur” Hannesstraatje 2-A, 6843 NV Arnhem


Strijdigheden

Op 25 mei 2018 vindt de tweede editie van het 1-daags congres Strijdigheden plaats, het Nederlandse congres voor conflictarcheologie. Locatie: Saxion Hogeschool, Deventer. Klik voor verdere informatie

 


Studiedagen schoeisel en leer uit de middeleeuwen en nieuwe tijd

Plaats Groot Tuighuis ’s-Hertogenbosch
Datum 24 en 25 mei 2018
Info en aanmelding
De studiedagen zijn verdeeld in een masterclass voor specialisten op 24 mei en een meer algemeen symposium op 25 mei.
Lees meerDag van het Romeinse Aardewerk

Hierbij nodigen de Radboud Universiteit, Gemeente Nijmegen en Museum Het Valkhof u graag uit voor de Tweeëntwintigste Dag van het Romeinse Aardewerk, die dit jaar op vrijdag 8 juni zal plaatsvinden in zaal E 2.50 van het Erasmusgebouw, Erasmusplein 1 te Nijmegen. Deelname aan deze dag is gratis. Wel vragen wij u om u vooraf aan te melden. Dit kan door een kort bericht te sturen naar aardewerkdag@let.ru.nl, graag voor 1 juni. Het programma en de routebeschrijving kunt u binnenkort vinden op http://www.ru.nl/auxilia onder het kopje ‘aardewerkdag’.
Met vriendelijke groet,

Marenne Zandstra
Provinciaal-Romeinse archeologie
Radboud Universiteit 


Afd. 17

Romeinse Waterwerken

Woensdag 13 juni: 20.00 u Jan Verhagen, Romeinse Waterwerken. Depot Arnhem, Hazenkamp 66, 6836 BA Arnhem


Battlefieldtour zaterdag 23 juni 2018
’82nd US Division in de Slag om Nijmegen’

Op zaterdag 23 juni 2018 organiseert de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum een battlefieldtour in de omgeving van Nijmegen.

De uitkomst van de Slag om Arnhem en de operatie Market-Garden in zijn geheel was voor een deel afhankelijk van de mate waarin de 82nd US Airborne Divisie succesvol zou zijn in het bereiken van de haar opgedragen doelen in en rondom Nijmegen. De battlefieldtour staat onder leiding van Erik Jellema, bestuurslid activiteitencommissie van de VVAM. Hij neemt U onder meer mee langs de Drop Zones van de Parachute Infantry Regiments, de aanvalsdoelen (bruggen) over het Maas-Waalkanaal bij Heumen en de Maas bij Grave. Aandacht wordt besteedt aan de Duitse tegenaanvallen en de Amerikaanse acties om de landingsterreinen vrij te houden. Ook de strijd om de verkeers,- en spoorbrug over de Waal in Nijmegen worden behandelt.

gevechten-rond-Nijmegen
Gevechten rond Nijmegen
De tour start om 09.00 uur vanaf de Talsmalaan naast het restaurant Kleijn Hartenstein in Oosterbeek. Hier eindigt ook weer de tour om 17.00 uur. De busrit wordt afgewisseld met korte wandelingen. De tour is incl. lunchpakket en speciaal vervaardigde gids/ handout.
De kosten zijn per deelnemer € 40,00 voor leden van de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum. Niet leden betalen € 45,00. Opgave tot 03 juni 2018 door overmaking kosten op IBAN: NL33INGB0005 113 751 t.n.v. Vrienden van het Airborne Museum te Oosterbeek onder vermelding van BFT Nijmegen en naam en adres. Voor meer informatie kunt U contact opnemen met activiteiten@vriendenairbornemuseum.nl

 

Naar de laatste Nieuwsbrief