Agenda

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

WO2 excursies op De Duivelsberg
Lezingen Museum Het Valkhof
The fall of Roman Britain – 21 september
Zoeken naar een Merovingische boerderij
Schervenavond 25 september
Excursie Aquaduct 29 september
Metaaltijdendag 5 oktober

en:


 WO2 excursies op De Duivelsberg

Sporen in het landschap

‘Poriën van de hel’, ‘kuilen vol emoties’. De Belgische fotograaf Servaas van Belle heeft de schuttersputten in de Ardennen op beeld vastgelegd: https://servaasvanbelle.myportfolio.com/hellholes. (externe link) Soortgelijke sporen uit WOII zijn ook dichter bij huis nog altijd zichtbaar, bijvoorbeeld op de Duivelsberg/Wylerberg. Op 16 en 23 september organiseert de AWN Werkgroep WOII archeologie excursies naar dit gebied. Deskundige gidsen vertellen u het verhaal over de gebeurtenissen tijdens Market Garden, en meer…. De wandeling duurt circa 1,5 uur, we starten bij het pannenkoekenrestaurant de Duivelsberg om 11.00 uur. De kosten van deelname bedragen € 5,- pp. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar pklinkenberg@planet.nl

Schuttersput bij Heksendans
Schuttersput bij Heksendans, klik op foto voor startpunt wandeling.

 


 

Programma lezingen ArcheoAcademy Valkhofmuseum

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.
Zondag 2 september – Romeins grafveld bij Bemmel gaat NIET door!

Maar voor een alternatief is gezorgd. Hiervoor in de plaats geeft hij een lezing over de kist met explosieven uit Wo 2 die gevonden is in Arnhem. Tijdens de lezing laat hij ook fragmenten zien uit een documentaire “de Kist”die op 1 okt wordt uitgezonden bij Omroep Gelderland.
Spreker:  Joris Habraken regio-archeoloog.

Zondag 7 oktober 2018 – Het vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus

In de lezing van Stephan Weiß-Königconservator Provinciaal Depot Bodemvondstenstaat een bijzondere loden strip met een magische tekst uit de Romeinse tijd centraal. Deze is in 2016 gevonden bij opgravingen in de Romeinse stad Ulpia Noviomagus (Nijmegen). Het gaat om een zogenaamd vervloekingstablet. Het opschrijven van vloeken was een vaak voorkomende magische handeling in het Romeinse Rijk om schadelijke acties tegen een doelwit uit te voeren. In de lezing wordt de ontcijfering van deze tekst en de interpretatie ervan voorgesteld. Daarnaast gaat het over verglijkbare teksten gevonden binnen het Romeinse Rijk en over de magische praktijken uit deze periode in het algemeen.

Zondag 4 november 2018 – Romeinen in Medel

In 2016 en 2017 vonden er grootschalige opgravingen plaats in Medel (gemeente Tiel). Op de plek waar een groot bedrijvenpark ontwikkeld zou worden voerden archeologen van drie bedrijven (Vu-HBS, Baac en ADC ArcheoProjecten) grootschalige opgravingen uit. Daarbij is enorm veel naar boven gekomen. Spectaculaire vondsten zoals een Romeins beeld maar ook kleinere verhalen zoals een aantal kindergraven op een groot grafveld. In deze lezing gaan archeologen Johan van Kampen en Henk van der Velde nader in op de ontdekkingen die deze opgraving opleverden: waar kwamen de eerste Romeinen van Medel vandaan? Op welke wijze werden ze begraven en wat zegt dit over het dagelijks leven in de Romeinse tijd? Hoe komen al die schatten nu in Medel terecht? Hoe eindigde de Romeinse tijd in Medel?

Zondag 2 december 2018 – Was Caesar hier?

Was Caesar hier? Dan ligt bij Kessel aan de Maas het begin van de Nederlandse geschiedenis. Een paar kanttekeningen bij het gebruik en interpreteren van archeologische en historische bronnen.
Spreker: Will Brouwers

Zondag 6 januari – ‘Goudschat van Lienden’

In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
Spreker: Stijn Heeren

Zondag 3 februari – ‘Lent 900-1400’
Spreker: Cees Koot


The fall of Roman Britain 21 september

Wat gebeurde er met de Romeinse villa’s, muren, wegen en badhuizen in Groot-Brittannië na het vertrek van het Romeinse leger? Daarover vertelt Ron Milder vrijdag 21 september in wijkcentrum Meijhorst in Nijmegen van 14.00 tot 16.00 uur. De lezing heeft als titel ‘The Fall of Roman Britain’. Vrij entree.

Ruim 400 jaar was een groot deel van Britannia onderdeel van het Romeinse Rijk; van de havenstad Londinium tot aan de Muur van Hadrianus, van de badhuizen van Bath tot de villa’s in de Cotswolds. In 401 verlieten de Romeinen het eiland. Volgens velen zakte het ontwikkelingsniveau van de economie onmiddellijk in en raakten de gebouwen en infrastructuur in ernstig verval. Was dit verval werkelijk zo dramatisch? Hoeveel eeuwen duurde het voordat Brittannië weer op hetzelfde niveau was als in de Romeinse tijd?

Spreker Milder, docent klassieke talen, verzorgt bij StAAD workshops met klassieke thema’s. Hij organiseert ook culturele reizen naar bestemmingen met een Romeins of Grieks verleden.


Merovingische boerderij

Zoeken naar een Merovingische boerderij in Katwijk vanaf 24 september, bezoek deze pagina.

 

 


 

Schervenavond in de Ark van Oost te Nijmegen, aanvang 20.00uur

25 september – Cipresstraat 154 6523 HR Nijmegen
Zie ook Nieuwsbrief September


 

Zaterdag 29 september: excursie naar Romeins aquaduct Nijmegen

Deze excursie mag u niet missen! Op zaterdag 29 september nemen we u mee langs het tracé van het Romeinse aquaduct dat water voerde vanaf Berg en Dal naar het legerkamp op de Hunerberg. Onze gids is Paul Kessener, een echte deskundige op dit gebied. Met hem komen we op een stuk terrein dat normaal niet voor publiek toegankelijk is. Het tracé loopt ook over het terrein van Museum Orientalis waar we ter plekke gaan kijken en lunchen in de bijzonder leuke Romeinse herberg.

Lees meer..


Metaaltijdendag 5 oktober Amersfoort

Lezingen, discussie, lunch, afgesloten met een borrel.
Inschrijven via www.metaaltijden.nl (externe link)
o.a: Peter van den Broeke – Een proeve van protohistorie? Pseudo-schrift op aardewerk uit de vroege ijzertijd in Nijmegen-Lent.
Programma
Lees meer..

 

Naar de laatste Nieuwsbrief