Agenda

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

WO2 excursies op De Duivelsberg
Lezingen Museum Het Valkhof
200 jaar RMO Leiden


WO2 excursies op De Duivelsberg
Sporen in het landschap

De AWN werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog verzorgt wandelingen langs de vele zichtbare sporen uit WO2 in het landschap van De Duivelsberg (Berg en Dal). De excursiedata zijn 16 en 23 september. Startpunt: pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg om 11.00 uur. De excursie duurt 1,5 uur. Kosten 5 euro p.p. Vooraf opgeven bij: Paul Klinkenberg.

Schuttersput bij Heksendans
Schuttersput bij Heksendans, klik op foto voor startpunt wandeling.

 


Programma lezingen ArcheoAcademy Valkhofmuseum

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen. Toegang is gratis.

Zondag 2 september – Romeins grafveld bij Bemmel
In maart 2018 is er een groot Romeins grafveld gevonden bij Bemmel met daarin o.a. een geverfd aardewerken serviesgoed, versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen, parfumflesjes met inhoud en een babyskelet.
Spreker:  Joris Habraken regio-archeoloog.

Zondag 7 oktober – Het nieuwe vervloekingstablet uit Ulpia Noviomagus
Spreker: Stephan Weiß-Königconservator Provinciaal Depot Bodemvondsten.


 

200 jaar RMO Leiden!

25 april t/m 2 september 2018

Tentoonstelling Deense runenstenen en Javaanse beelden

 

Het Rijksmuseum van Oudheden werd in 1818 opgericht als nationaal centrum om archeologische schatten van oude, ‘verdwenen’ culturen bij elkaar te brengen en te tonen aan publiek – aanvankelijk met slechts 150 Griekse en Romeinse beelden.
Nu zijn er alleen al meer dan 70.000 voorwerpen online te bekijken van de nog veel uitgebreidere collectie, die het oude Egypte, de klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500) omvat. Het museum trekt 200.000 bezoekers per jaar.
Deze geschiedenis wordt verteld op de jubileumtentoonstelling Al 200 jaar van nu en in het ruim 500 pagina’s tellende jubileumboek Rijksmuseum van Oudheden Leiden 200 jaar, een geschiedenis. De expositie toont onder meer 600 objecten die een opvallende rol in de museumgeschiedenis hebben gespeeld. Uit de eigen collectie komen depotvoorwerpen die niet eerder te zien waren, zoals kopieën van Deense runenstenen en een zestiende-eeuws ‘Romeins’ Venusbeeld. Andere voorwerpen zijn ooit naar andere musea zijn verhuisd en zijn nu tijdelijk terug zoals Javaanse beelden, Peruaans aardewerk en beeldhouwwerk uit de schatkamer van de Sint Servaas in Maastricht.

RMO Leiden (externe link)


 

Naar de laatste Nieuwsbrief