Agenda

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 


Geachte meneer/ mevrouw,

Wij nodigen u van harte uit voor de Gelderse Archeologische Dag 2018 in Tiel. Wij presenteren een gevarieerd programma met het thema: “Het lijk uit de kast; dood en begraven in Tiel”. Sprekers van verschillende opgravingsbedrijven in Nederland presenteren de meest recente vondsten en resultaten in en rondom Tiel, zoals opgravingen op Bedrijvenpark Medel en de Romeinse nederzetting en het grafveld op Tiel-Passewaaij.

Na het programma van lezingen kunt u deelnemen aan verschillende rondleidingen door de stad Tiel en het Flipje en Streekmuseum Tiel. We sluiten de dag af met een gezellige borrel waar u kunt praten en netwerken met (andere) beroeps- en amateurarcheologen.

U kunt zich vanaf nu inschrijven! Voor meer informatie en details over het programma en inschrijven kunt u vinden in de bijlage van deze mail. Inschrijven kan tot 7 april via deze link of door het bijgeleverde inschrijfformulier (zie tevens de bijlage bij deze mail).

Wij hopen u op vrijdag 13 april om 10.00 uur te mogen verwelkomen in de Raadszaal gemeente Tiel, Achterweg 2!
U kunt zich vanaf nu inschrijven! Inschrijven kan tot 7 april 2018 via deze link
Heeft u nog vragen of suggesties neemt u dan contact op met GAS via geldersearcheologischedag@gmail.com of kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van de Gelderse Archeologische Dag.

Gelderse Archeologische Dag
Gelderse Archeologische Dag

 

 

 

vriendelijke groet,

Roel Kramer
Projectmedewerker Publieksarcheologie
(Aanwezig op ma, di en vrijdagochtend)Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland

 


 

 AANGEBODEN:

Skeletten wassen onder leiding van een fysisch antropoloog.

GEZOCHT:

Vrijwilligers voor de komende maanden, die in een team van wassers minimaal 1 dag per week op het archeologiedepot van de gemeente Arnhem menselijk botmateriaal willen komen wassen. In de eerste wasweek is het wenselijk om 2 dagen te komen om het werk goed onder de knie te krijgen. Je werkt in een team van 4 wassers gemiddeld 8 uur per dag(tussen 8.00 en 18.00 uur). Je krijgt ervaring met en inzicht in menselijk botmateriaal. Samenwerking met een archeoloog/fysisch antropoloog geeft inzicht in de onderzoeksmogelijkheden binnen dit vakgebied. Startdatum zo snel mogelijk.

De skeletten uit de 15e tot 19e eeuw zijn afgelopen zomer opgegraven bij de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem. Er zijn 700 skeletten gevonden. Voordat de meest geschikte materialen kunnen worden onderzocht worden ze beoordeeld en daarvoor moeten de laatste restjes grond er af worden gewassen. Het is werk is niet moeilijk maar vergt wel nauwkeurigheid en snelheid van werken.

Als je interesse hebt kun je je melden bij Kimberley Olijslager (2e jaars student Archeologie Saxion en momenteel stagiair bij het Archeologiedepot van de Gemeente Arnhem).  Graag met vermelding van je telefoonnummer.


 • Afdelingsledenvergadering 17 april

 

 • Op 25 mei 2018 vindt de tweede editie van het 1-daags congres Strijdigheden plaats, het Nederlandse congres voor conflictarcheologie. Locatie: Saxion Hogeschool, Deventer. Klik voor verdere informatie.

 

 • Studiedagen schoeisel en leer uit de middeleeuwen en nieuwe tijd
  Plaats Groot Tuighuis ’s-Hertogenbosch
  Datum 24 en 25 mei 2018
  Info en aanmeldingDe studiedagen zijn verdeeld in een masterclass voor specialisten op 24 mei en een meer algemeen symposium op 25 mei.De masterclass op 24 mei wordt verzorgd door dr. Marquita Volken. Het aantal deelnemers aan de masterclass is beperkt tot circa 20 personen.De tweede dag van de studiedagen is bedoeld voor een breder publiek van archeologen en andere geïnteresseerden en zal gevuld worden met een aantal lezingen van onderzoekers die zich met schoeisel, leer en leerbewerking bezig houden.Voor de tweede dag zoeken we nog enkele sprekers die een bijdrage willen verzorgen over archeologisch leer, leervondsten of leerproductie. Hebt u een interessant complex met leervondsten of onderzoek gedaan naar een bepaald type lederen artefacten of naar de productie van leer of leren voorwerpen dan nodigen wij u van harte uit dit op deze dag te presenteren. Hebt u lederen vondsten waarvan de functie onbekend is dan willen wij de gelegenheid bieden deze aan de aanwezige deskundigen voor te leggen. Voorstellen voor presentaties kunt u mailen naar:
  r.vangenabeek@s-hertogenbosch.nl

  Ronald van Genabeek, Harmke Nijhof en Joke de Ridder
  Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

 • Op vrijdag 8 juni 2018 wordt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de tweeëntwintigste editie van de Dag van het Romeinse Aardewerk georganiseerd