Agenda

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

→ Basiscursus Archeologie
Lezingen Museum Het Valkhof

 


 

Basiscursus Archeologie

Zoals elk jaar vindt in januari- maart de basiscursus Archeologie plaats. Deze cursus omvat naast theorie ook praktijkgerichte oefeningen. De cursus wordt door twee afdelingen van de AWN georganiseerd: afdeling 16 (Nijmegen en omstreken) en afdeling 17 (Gelderland). In een nieuwe, natuurlijk verbeterde, opzet.

Concept agenda:

  • 15 januari, dinsdagavond, Startbijeenkomst in het Depot Nijmegen.
  • 22 januari, dinsdagavond, Jan Verhagen houdt in Depot Arnhem een inleiding Archeologie.
  • 29 januari, dinsdagavond, Rob Nijsse behandelt de theorie van het Meten en Tekenen, in Depot Arnhem
  • 2 februari, zaterdag, van 10.00 – 13.00 practicum Meten en Tekenen in het Depot Arnhem.
  • 5 februari, theorie Determinatie van scherven en andere vondsten in Depot Arnhem
  • 23 februari, zaterdag, van 10.00 tot 13.00, Veldverkenning ergens in afd. 16 of 17, we moeten op zoek naar interessante locaties!
  • 2 Maart, zaterdag, van 10.00 tot 13.00, slotdag met determinatie vondsten Veldverkenning met afdoend aantal deskundigen aanwezig om te helpen.

De kosten voor de cursus, waarvoor je onder andere een praktisch boek over opgraven, koffie, thee etc. krijgt, bedragen 30 euro.

Geef je op als je belangstelling hebt bij Rob Nijsse.
We kunnen maximaal 20 mensen aan, dus geef je snel op!


Programma lezingen ArcheoAcademy Valkhofmuseum

Iedere maand kun je tijdens de ArcheoAcademy kosteloos aanschuiven bij een verrassende lezing door een expert uit het vakgebied, waarbij ook een prikkelende link wordt gelegd naar de actualiteit van de archeologie in Nijmegen. Het publiek wordt na de lezing uitgenodigd hierover in gesprek te gaan. Je bent van 14.30 tot 15.30 uur van harte welkom om te komen luisteren en vragen te stellen.

Let op!! Tijdens de tentoonstelling ‘Ik, Maria van Gelre’, heeft u een geldig entreeticket van het museum nodig om toegang te krijgen tot ArcheoAcademy.

 

Zondag 4 november 2018 – Romeinen in Medel

In 2016 en 2017 vonden er grootschalige opgravingen plaats in Medel (gemeente Tiel). Op de plek waar een groot bedrijvenpark ontwikkeld zou worden voerden archeologen van drie bedrijven (Vu-HBS, Baac en ADC ArcheoProjecten) grootschalige opgravingen uit. Daarbij is enorm veel naar boven gekomen. Spectaculaire vondsten zoals een Romeins beeld maar ook kleinere verhalen zoals een aantal kindergraven op een groot grafveld. In deze lezing gaan archeologen Johan van Kampen en Henk van der Velde nader in op de ontdekkingen die deze opgraving opleverden: waar kwamen de eerste Romeinen van Medel vandaan? Op welke wijze werden ze begraven en wat zegt dit over het dagelijks leven in de Romeinse tijd? Hoe komen al die schatten nu in Medel terecht? Hoe eindigde de Romeinse tijd in Medel?

Zondag 2 december 2018 – Was Caesar hier?

Was Caesar hier? Dan ligt bij Kessel aan de Maas het begin van de Nederlandse geschiedenis. Een paar kanttekeningen bij het gebruik en interpreteren van archeologische en historische bronnen.
Spreker: Will Brouwers

Zondag 6 januari – ‘Goudschat van Lienden’

In deze lezing staat de Goudschat van Lienden centraal. Archeoloog Stijn Heeren vertelt over deze bijzondere muntschat dat het einde van het Romeinse gezag in Nederland markeert.
Spreker: Stijn Heeren

Zondag 3 februari – ‘Lent 900-1400’
Spreker: Cees Koot


Naar de laatste Nieuwsbrief