Nieuwsbrief februari 2018

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 


 

 

Nieuwsbrief februari 2018

In deze Nieuwsbrief:

 

Lezing op dinsdag 20 februari ‘Expeditie Over de Maas’

 

De Archeologische werkgroep ‘Expeditie Over de Maas’ zal voor ons een lezing verzorgen over ‘Expeditie over de Maas, archeologie met de stroom mee. Over de ontdekking van de grootste archeologische vindplaats van Nederland’
Toen in 2010 het zandwin-en natuurontwikkelingsproject “Over de Maas” van start ging was er geen sprake van een bijzondere archeologische verwachting. De verplichte onderzoeken spraken zelfs van een lage verwachting. Waarschijnlijk zonder deze voorkennis waren er toch veel detector amateurs en andere struiners die het steeds veranderende landschap op tastbare resten van onze geschiedenis onderzochten. Onder deze zoekers  & wandelaars bevonden zich ook 2 professionele archeologen die elkaar toevallig in dit gebied ontmoeten. Met hun kennis van de waterrijke geschiedenis van dit gedeelte van Nederland en om te proberen om de vondsten (en daarmee informatie) uit dit gebied bij elkaar te houden bedachten zij dat het formeren van een archeologische werkgroep een goed idee zou zijn. Na uitgebreid overleg met de ontwikkelaar van het gebied, Nederzand, was de oprichting van een archeologische werkgroep in 2010 een feit. De toenmalige werkgroep sprak met elkaar af dat de vondsten bij elkaar zouden blijven, dat bijzondere vondsten in een projectcollectie zouden komen en dat zij als extra ogen in het gebied zouden functioneren voor de ontwikkelaar. Sindsdien houdt de werkgroep zich vrijwillig en enthousiast bezig met het verzamelen van vondsten op land en op de ontzandingsplas. De werkgroepleden speuren het gebied af naar vondsten en sporen, mogen meekijken met het werk en worden ingeseind bij “verdachte” zaken die omhoog komen bij het graven in zand en klei. Sinds 2015 is er ook een nagenoeg permanente bezetting op de zandwininstallatie door leden van de werkgroep.
De lezing ” Expeditie over de Maas, archeologie met de stroom mee” vertelt het verhaal van dit bijzondere avontuur dat leidde tot de ontdekking van de “grootste archeologische vindplaats van Nederland” en laat u kennismaken met de vele bijzondere vondsten tot nu toe.

 De lezing begint om 20.00 uur, locatie: Wijkcentrum Ark van Oost, Cipresstraat 154, Nijmegen-Oost.

 


 


Registreren in PAN

Van Stijn Heeren, coördinator Portable Antiquities of the Netherlands (PAN), kregen wij onderstaand verzoek binnen:

“Afgelopen december heeft PAN een nieuwe stap gezet, namelijk twee proefworkshops ‘registreren in PAN voor vrijwillige registratoren’. We zijn klaar om niet-professionals toegang en een actieve rol te geven. Ik wil ook de AWN gelegenheid geven te reageren. Denken jullie dat er AWN-ers vrijwillige registrator willen worden? Ik zou een workshop-dag kunnen reserveren speciaal voor AWN-ers. Dat kan in Amsterdam op de VU plaatsvinden, maar als er regionale afdelingen (of een samenwerking tussen afdelingen die niet ver van elkaar liggen) actief willen worden, kunnen we ook naar die plaats reizen. Ik hoor graag of jullie denken dat er interesse is, en hoe we (jullie?) dat gaan vragen aan de afdelingen. Als we de interesse hebben gepeild, kunnen we gaan plannen”.
Meer informatie over PAN is hier te vinden (externe link)
Wie belangstelling heeft om registrator te worden kan dat bij de secretaris Leo ten Hag melden.

Nadere informatie:

Optie 1
Als vrijwillige registrator zou je bij detectorzoekers en andere verzamelaars langs gaan om collecties te documenteren en online in te voeren. Dat is alleen als een detectorzoeker akkoord is met jouw komst.

Optie 2
Je kunt ook in een lokaal museum, AWN-afdeling of regionaal archeologisch depot gaan zitten om vondsten te fotograferen en in te voeren.

Wat is nodig:
Je zou hiervoor bij ons een workshop moeten volgen (gratis). Daarna stop je er tijd in die je hebt (dus eigen invulling), bijvoorbeeld enkele uren per week, afhankelijk van hoe actief je wilt zijn. Daarnaast is een camera nodig. Dat hoeft geen topmerk of zoiets te zijn, maar een statiefje, zoomlens en flits zijn wel nodig. Maatbalkjes en cursusmateriaal verzorgen wij.

Er staan komend voorjaar enkele data gepland (16 maart; 26 april; 15 juni; plaats: Amsterdam), maar er volgen ook later ongetwijfeld nog meer workshops.

Vriendelijke groet,

Stijn

Dr. Stijn Heeren


 

Nieuw bestuurslid (penningmeester) gezocht


Na negen jaar actief te zijn geweest als bestuurslid (waarvan de laatste twee jaar als penningmeester) heeft Mike den Hartog ons laten weten dat hij graag iets anders wil gaan doen. Op 17 april (Afdelingsledenvergadering) zal hij aftreden. Als Afdelingsbestuur zijn we daarom op zoek naar iemand die zijn plaats als bestuurslid/penningmeester in wil nemen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met secretaris Leo ten Hag.