Nieuwsbrief

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 


 

Nieuwsbrief november 2018

 

Lezing 27 november


Een kijkje onderwater … in een Mergor in Mosam Drieluik.

De wetgeving heeft het voor vrijwilligers in onderwaterarcheologie erg lastig gemaakt om zinvolle bijdragen aan archeologie te leveren. Terwijl onze wakkere overheid nu aan het nadenken is over hoe professionele onderwaterarcheologen kunnen samenwerken met vrijwilligers, gaan de leden van Mergor in Mosam gewoon door met het nemen van hun verantwoordelijkheid als verontruste eigenaren van ons Erfgoed… want Erfgoed is van ons allemaal….
In een Drieluik presenteren wij voor u een selectie van recente projecten van zeer verschillende aard:
✓ bij Zuilichem hebben we een speurtocht van achter het bureau en in het veld uitgevoerd naar de locatie van de verdwenen Romeinse brug, of is het toch iets anders….
✓ bij Dreumel boden we de helpende hand bij de spectaculaire reddingsactie “Expeditie over de Maas”, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Nederland. Uiteraard wel vanuit onderwaterpersectief…
✓ bij Nijmegen op het landgoed “Watersmeerwyk” kregen we samen met AWN-Nijmegen een enkele dag de tijd om een waterput op een nogal vreemde plaats onderzoeken. Ook hier hielden we het niet droog…
De lezing wordt verzorgd door Peter Seinen (Stichting Mergor in Mosam). Aanvang 20.15 uur. De locatie is zoals altijd Wijkcentrum Ark van Oost, Cipresstraat 154 (Nijmegen-Oost)

Gratis exemplaar jubileumboek voor leden van Afdeling 16


Nog niet in het bezit van het jubileumboek ‘Archeologie in onze achterTuijn. Vijftig jaar vrijwilligersarcheologie in Nijmegen en Omstreken’? Leden van de AWN Afdeling 16 kunnen op de lezingavond van 27 november een gratis exemplaar afhalen. 
.
We kunnen u het boek ook toesturen, maar dan brengen we € 4,15 portokosten in rekening. Na overmaking van dit bedrag op rekening  IBAN NL58 INGB 0003110639 tnv AWN Afdeling Nijmegen e.o. en ovv ‘Jubileumboek’  krijgt u het boek zsm toegestuurd.

Tentoonstelling in het Graafs Museum


De jubileumtentoonstelling ‘Archeologie in onze achterTuijn’ is nog tot 1 februari 2019 te zien in het Graafs Museum,  St. Elisabethstraat 10a, Grave.

Basiscursus archeologie


In de maanden januari – maart 2019 vindt weer de Basiscursus archeologie plaats. Deze cursus omvat naast de theorie ook praktijkgerichte oefeningen. De cursus wordt georganiseerd door  Afdeling 16 (Nijmegen e.o.) en Afdeling 17 (Zuid-Veluwe en Oost-Gelderland).


Het programma (wijzigingen voorbehouden) is als volgt:
✓ 15 januari, dinsdagavond: startbijeenkomst in het depot Nijmegen*
✓ 22 januari, dinsdagavond: inleiding in de archeologie door Jan Verhagen, depot Arnhem*
✓ 29 januari, dinsdagavond: theorie van meten en tekenen door Rob Nijsse, depot Arnhem
✓ 2 februari, zaterdag 10.00 – 13.00 uur: practicum meten en tekenen, depot Arnhem
✓ 5 februari, dinsdagavond: theorie determinatie van vondsten, depot Arnhem
✓ 23 februari, zaterdag  10.00 – 13.00 uur: veldverkenning (informatie over locatie volgt nog)
✓ 2 maart, zaterdag 10.00 – 13.00 uur, slotdag: determinatie van vondsten veldverkenning,

De kosten voor de cursus  bedragen € 30,- pp. Hierbij inbegrepen zijn een praktisch boek over opgraven en koffie/thee tijdens de bijeenkomsten.
Je kunt je opgeven voor  deze cursus kan door een mail te sturen naar Rob Nijsse.

 We kunnen maximaal 20 deelnemers aan, dus geef je snel op!

Kopij Jaarverslag 2018
Deze maand zijn we begonnen met de voorbereidingen voor het Jaarverslag over 2018  van onze Afdeling. Bijdragen (dit kunnen bijvoorbeeld zijn een overzicht van werkgroepactiviteiten van het afgelopen jaar; een artikel over/verslag van een opgraving in ons werkgebied,  verslag van een bezoek aan een archeologisch museum of tentoonstelling in binnen- of buitenland, een boekrecensie,  etc.) kunnen tot uiterlijk 31 januari 2018  aangeleverd worden bij het secretariaat.

 Afzeggen
Deze nieuwsbrief wordt ook per mail verzonden.
Wilt u deze Nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden.