Vondstenkaart

Intro

In 2018 en 2019 vieren we ons 50-jarig bestaan! Wat heeft 50 jaar speuren op bouwterreinen, akkers, bossen en velden opgeleverd aan kennis van geschiedenis in deze regio? Als een van de oudste en grootste afdelingen van de AWN kunnen we bogen op een netwerk van vrijwilligers en hebben we goede banden met de professionals.

 

Om 50 jaar onderzoek in onze (spaarzame) vrije tijd te visualiseren werd het tijd voor een digitale vondstenkaart van ons werkgebied. Hiervoor zijn alle plaatsen die genoemd zijn met een toponiem of een straatnaam in onze vijftig jaarverslagen gemarkeerd. Voorlopig zijn vondstplekken die soms (begrijpelijkerwijs) vaag zijn gebleven in de jaarverslagen b.v. …’op een akker bij Groesbeek’ niet opgenomen op deze kaart. Ook niet aangegeven staan de vele uren aan onderzoek en voorbereiding op plaatsen die uiteindelijk ‘niets’ opgeleverd hebben..
 De markeringen die vondstplaatsen aanduiden staan wel in de juiste straat of toponiem, maar niet noodzakelijkerwijs op de vondstplek of huisnummer zelf, omdat deze niet precies aangegeven zijn in het jaarverslag.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

 

Toch geeft e.e.a. een overzicht van onze activiteiten en omdat elke archeologische periode zijn eigen kleur heeft gekregen, zijn er tendensen te ontwaren in b.v. de Romeinse periode in een bepaald gebied.

Deze perioden zijn geplaatst in layers op de kaart en ‘aan’ en ‘uit’ te zetten, zodat je b.v. kunt filteren op ‘Neolithicum’.
Ook zijn adressen van historische verenigingen bijgevoegd in de artikelen in de layer ‘Nieuwe Tijd’. Deze zijn samengevoegd, omdat ik slechts 10 layers tot mijn beschikking heb in deze gratis versie van ‘MyMaps’.

Wanneer je ontdekt dat er op een aantal plaatsen markeringen bijna achter elkaar staan omdat er verschillende vondsten op de zelfde plaats gemeld zijn, zoom dan wat verder in..

Het kan voorkomen dat b.v. bij een vondstplek in de Romeinse periode een stuk aardewerk uit de Nieuwe Tijd is afgebeeld, dit kan zijn omdat in een verslag meerdere periodes besproken kunnen worden en er slechts één tekening bij is afgebeeld. De vondsten in dat verslag zijn dan met de oudste periode op deze kaart aangegeven.

Op deze jubileumkaart worden 466 vondstplaatsen getoond plus een verwijzing naar het betreffende jaarverslag. Na aanklikken hiervan komt u bij het juiste Jaarverslag, wel zelf even naar de bewuste pagina scrollen! Het voordeel van ‘digitaal’ is dat nieuwe vondsten en adressen altijd geplaatst, aangepast of verbeterd kunnen worden, we staan uiteraard open voor reacties.
 


Kaart vergroten: druk op
  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *