Vondstenkaart

Sinds 1968 speuren we in AWN-verband op bouwterreinen, akkers, bossen en velden. Wat heeft dat opgeleverd aan kennis van geschiedenis in deze regio? Als een van de oudste en grootste afdelingen van de AWN kunnen we bogen op een netwerk van vrijwilligers en hebben we goede banden met de professionals.

Ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan besloten we naast de digitale uitgave van de Jaarverslagen op onze site, een vondstenkaart te maken van ons werkgebied. Deze zijn we blijven actualiseren. Hiervoor zijn alle plaatsen die genoemd zijn in een Jaarverslag met een toponiem of een straatnaam gemarkeerd op Google Maps. Voorlopig zijn vondstplekken die soms (begrijpelijkerwijs) vaag zijn gebleven in de jaarverslagen b.v. …’op een akker bij Groesbeek’ niet opgenomen op deze kaart. 

De markeringen die vondstplaatsen aanduiden staan wel op de juiste straat of toponiem, maar niet noodzakelijkerwijs precies op de vondstplek of huisnummer zelf, wanneer deze niet exact aangegeven zijn in het Jaarverslag. Toch geeft e.e.a. een summier overzicht van onze activiteiten en omdat elke archeologische periode op deze kaart zijn eigen kleur heeft gekregen, zijn er tendensen te ontwaren in b.v. de ‘Romeinse’ periode in een bepaald gebied. Deze perioden zijn geplaatst in layers op de kaart en ‘aan’ en ‘uit’ te zetten.
Je kunt b.v. filteren op alleen ‘Neolithicum’.  


Op een aantal plaatsen staan markeringen (bijna) achter elkaar omdat er verschillende vondsten op de zelfde plaats gemeld zijn, zoom dan wat verder in..

Het kan voorkomen dat b.v. bij een vondstplek van de Romeinse periode een stuk aardewerk uit de Nieuwe Tijd is afgebeeld, dit kan zijn omdat in dat verslag meerdere periodes besproken zijn en er in het Jaarverslag slechts één afbeelding van een Nieuwe Tijds voorwerp bij is geplaatst. 

In de legenda worden 489 vondstplaatsen getoond plus een link naar het betreffende artikel op de juiste pagina (…mits op desktop of laptop!). Het voordeel van ‘digitaal’ is, dat nieuwe vondsten en adressen altijd bijgeplaatst, aangepast of verbeterd kunnen worden, we staan uiteraard open voor reacties!

 

Kaart vergroten: druk op  

4 antwoorden op “Vondstenkaart”

 1. Beste,
  onderstaande vondst is echt niet goed gesitueerd op de digitale kaart. Geboren op ‘t Pannenhuis, was ik als zoon van de eigenaar van de grond (Th.J. Peters) destijds aanwezig toen de vondst gedaan werd. Ik kan me herinneren dat ik zelf ook nog een gedeelte van een lepel of iets dergelijks gevonden heb, hetgeen de heer Wim Tuyn interessant vond.

  naam

  Wijchen, ‘t Pannenhuys

  beschrijving

  Ontzanding. Neol/Bronst/IJzertijd. Schrijver: W.N. Tuijn JV 1969 Blz. 2: Neol. Klokbeker / pijlpunt.

  Veldwerkaktiviteiten in 1969

  Voor meer info: ga naar pagina 2 (onderaan) in ons Jaarverslag over 1969:
  http://www.awnregionijmegen.nl/wp-content/uploads/2018/01/awnjv1969.pdf#page=2

 2. Beste Hr. Peters

  Dank voor uw reactie.
  Om de kaart zo juist mogelijk te houden, is er misschien een mogelijkheid om een schermafdruk te maken en daar de juiste plaats op aan te geven?
  Of dit tot uw mogelijkheden behoort, weet ik niet, maar aangezien Dhr. Tuijn niet meer onder ons is, zou dit een mooie gelegenheid zijn om de kaart verder te verbeteren.
  Ik hoor graag van u, ik heb mijn e-mailadres reeds naar u verzonden.

  Met groet
  Aad Hendriks

 3. Ik denk dat de lijst niet meer actueel is met de laatste opgravingen in december in wijchen en nijmegen. Of wordt de kaart pas later bijgewerkt?

 4. Hoi Ingrid,
  de ‘Vondstenkaart’ wordt één keer per jaar bijgewerkt uit artikelen die in het laatste Jaarverslag staan (voorwaarde is dat er een adres of toponiem in voorkomt). Wanneer er in het JV door een deelnemer verslag wordt gedaan van onze assistentie bij de opgravingen in Wijchen of Nijmegen dan komt dat zeker op de kaart. Het Jaarverslag komt uit tijdens de Afdelings-ledenvergadering medio april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

-+=
Google Translate
Top