Vondstenkaart

 

Wat heeft 50 jaar speuren op bouwterreinen, akkers, bossen en velden opgeleverd aan kennis van geschiedenis in deze regio? Als een van de oudste en grootste afdelingen van de AWN kunnen we bogen op een netwerk van vrijwilligers en hebben we goede banden met de professionals.

 

Om 50 jaar onderzoek in onze (spaarzame) vrije tijd te visualiseren werd het tijd voor een digitale vondstenkaart van ons werkgebied. Hiervoor zijn alle plaatsen die genoemd zijn met een toponiem of een straatnaam in onze vijftig jaarverslagen gemarkeerd. Voorlopig zijn vondstplekken die soms (begrijpelijkerwijs) vaag zijn gebleven in de jaarverslagen b.v. …’op een akker bij Groesbeek’ niet opgenomen op deze kaart. Ook niet aangegeven staan de vele uren aan onderzoek en voorbereiding op plaatsen die uiteindelijk ‘niets’ opgeleverd hebben..
 De markeringen die vondstplaatsen aanduiden staan wel in de juiste straat of toponiem, maar niet noodzakelijkerwijs op de vondstplek of huisnummer zelf, omdat deze dan niet exact aangegeven zijn in het jaarverslag.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

 

Toch geeft e.e.a. een overzicht van onze activiteiten en omdat elke archeologische periode zijn eigen kleur heeft gekregen, zijn er tendensen te ontwaren in b.v. de Romeinse periode in een bepaald gebied.

Deze perioden zijn geplaatst in layers op de kaart en ‘aan’ en ‘uit’ te zetten, zodat je b.v. kunt filteren op ‘Neolithicum’.  

Op een aantal plaatsen staan markeringen (bijna) achter elkaar omdat er verschillende vondsten op de zelfde plaats gemeld zijn, zoom dan wat verder in..

Het kan voorkomen dat b.v. bij een vondstplek van de Romeinse periode een stuk aardewerk uit de Nieuwe Tijd is afgebeeld, dit kan zijn omdat in dat verslag meerdere periodes besproken zijn en er slechts één tekening van een Nieuwe Tijds voorwerp bij is afgebeeld. 

In de legenda worden 485 vondstplaatsen getoond plus een link naar het betreffende artikel. Het voordeel van ‘digitaal’ is dat nieuwe vondsten en adressen altijd bijgeplaatst, aangepast of verbeterd kunnen worden, we staan uiteraard open voor reacties.
 


Kaart vergroten, druk op:
  

2 antwoorden op “Vondstenkaart”

 1. Beste,
  onderstaande vondst is echt niet goed gesitueerd op de digitale kaart. Geboren op ‘t Pannenhuis, was ik als zoon van de eigenaar van de grond (Th.J. Peters) destijds aanwezig toen de vondst gedaan werd. Ik kan me herinneren dat ik zelf ook nog een gedeelte van een lepel of iets dergelijks gevonden heb, hetgeen de heer Wim Tuyn interessant vond.

  naam

  Wijchen, ‘t Pannenhuys

  beschrijving

  Ontzanding. Neol/Bronst/IJzertijd. Schrijver: W.N. Tuijn JV 1969 Blz. 2: Neol. Klokbeker / pijlpunt.

  Veldwerkaktiviteiten in 1969

  Voor meer info: ga naar pagina 2 (onderaan) in ons Jaarverslag over 1969:
  http://www.awnregionijmegen.nl/wp-content/uploads/2018/01/awnjv1969.pdf#page=2

 2. Beste Hr. Peters

  Uw reactie is geplaatst, waarvoor dank.
  Om de kaart zo juist mogelijk te houden, is er misschien een mogelijkheid om een schermafdruk te maken en daar de juiste plaats op aan te geven?
  Of dit tot uw mogelijkheden behoort, weet ik niet, maar aangezien Dhr. Tuijn niet meer onder ons is, zou dit een mooie gelegenheid zijn om de kaart verder te verbeteren.
  Ik hoor graag van u, ik heb mijn e-mailadres reeds naar u verzonden.

  Met groet
  Aad Hendriks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *