No Image Available
Archeologie van de Tweede Wereldoorlog
Auteur: R.S. Kok en W.K. Vos (red.) Categorie: 2de Wereldoorlog Uitgever: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed RCE Datum: 2021 ISBN: 9789057992063 Blz: 158 Land: Nederland Taal: Nederlands Formaat: PDF Bestandsgrootte: 5,8 MB Tags:2de Wereldoorlog | Archeologie | Download
Beschrijving:

Uit het Voorwoord: Dit rapport laat zien dat de archeologie uit juist deze periode niet het exclusieve domein is van experts, maar het terrein moet delen met vrijwilligers en metaaldetectorzoekers. Net zoals elders in de archeologie spelen ook hier economische wetmatigheden: er bestaat een levendige handel in militaria van allerlei soorten. Natuurlijk gaat onvervangbare informatie verloren wanneer deze objecten zonder documentatie uit hun context worden verwijderd. Maar de auteurs stellen daar tegenover dat wanneer (enthousiaste) amateurs volgens een paar basale richtlijnen tewerk gaan zij een belangrijke workforce vormen en tevens ambassadeurs kunnen zijn van dit nieuwe aandachtsveld in de archeologie.

De aandacht voor de Tweede Wereldoorlog blijft ongekend groot. Nu komt ook die van de archeologen erbij. Deze oorlog heeft immers sporen nagelaten in het Nederlandse bodemarchief. Sommige zijn zichtbaar, zoals bomkraters, schutterputjes en kazematten. Andere sporen zijn minder zichtbaar, zoals explosieven, stoffelijke resten en vliegtuigwrakken.

Sinds enkele jaren worden steeds meer opgravingen uitgevoerd gericht op resten uit de oorlogsjaren.

Naast bijzondere ontdekkingen brengen ze ook ‘nieuwe problemen’ in beeld; dat wil zeggen, het gaat om onderzoek dat speciale eisen stelt. Hoe ga je bij een archeologische opgraving om met explosieven? Wat doe je als je stoffelijke resten aantreft? Hoe gaat een archeoloog om met de sterke emoties van het publiek?

Terug naar overzicht ‘Vrij om te lezen’

 

<< Back

Meest recente berichten

Recente reacties

Archieven

Meest recente berichten

Recente reacties

Archieven

Categorieën

Meta

Google Translate
Top