Cuijk, archeologie en Romeins verleden

Cuijk, archeologie en Romeins verleden

In 2019 speelde de “affaire Cuijk”. Zie de blog van Leo ten Hag. Net als wij viel een groot deel van de archeologische Nederland, waaronder de AWN afd. Nijmegen e.o., over het voorstel van de wethouder om het archeologisch beleid drastisch te beperken. Dit voornemen kwam er in het kort op neer dat alleen de Romeinse periode nog (wetenschappelijke) aandacht zou krijgen en dat de archeologie uit de ‘overige perioden’ geen nader onderzoek meer waard zou zijn. De gemeenteraad raakte onder de indruk van alle protesten en verwierp dit voorstel. 

Inmiddels is de situatie ten gunste gekeerd, vinden wij. Sinds vorig jaar heeft de gemeente een eigen archeoloog op deeltijd basis in de persoon van Johan van Kampen. En het archeologische onderzoek gaat op de oude voet door met aandacht voor alle archeologisch interessante periodes. Zo worden op industrieterrein De Laarakker vanaf begin januari 2022 een vijftal hectares vlakdekkend onderzocht met leuke resultaten, zoals huisplattegronden uit bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd, een grafveld met een kringgreppels, waterputten enz.. In de Kerkstraat is eind 2021 de locatie voor een deel onderzocht, waar prof. Bogaers in 1965 een pottenbakkersoven vond. We rekenen op vervolgonderzoek, waarbij deze oven dan in zijn geheel zal worden vrij gelegd. 
          
 

Het Romeinse verleden van Cuijk

Het andere deel van de “affaire Cuijk” betrof de promotie van Romeins Cuijk. Hoewel de beoogde bezuinigingen op archeologische beleid van tafel zijn, is de aandacht voor het Romeinse verleden niet van de agenda gehaald. Na langdurige discussie is de gemeenteraad op 3 februari 2022 akkoord gegaan met een investering van meer dan een miljoen euro.  Met dat geld zal Maasstraat 17, waar WAC, Archeologisch Centrum en TIP zijn gehuisvest, worden verbouwd tot museum. De Romeinse tuin krijgt een glazen overkapping, waar o.a. de ruim 100 brugstenen en palen een plaats krijgen. Voor het “verhaal van Romeins Cuijk” is een flink bedrag uitgetrokken.

De trans van de toren van Museum Ceuclum, die een panoramisch uitzicht biedt over de Maas, het Land van Cuijk en de stuwwallen, wordt toegankelijker gemaakt. En – voor ons als WAC niet onbelangrijk – we krijgen het gevraagde bedrag van € 219.000 om de Gallo Romeinse tempel te reconstrueren. Een uitgewerkt projectplan is al klaar. We kunnen nu aan het werk, zodat in 2023 de tempel  er kan staan. Best wel bijzonder. Op slechts twee andere plaatsen in Nederland (Colijnsplaat en Archeon) staat er een.

 
En ja.. sinds 1 januari bestaat Cuijk niet meer als zelfstandige gemeente. Ze is opgegaan in de gemeente Land van Cuijk met 90.000 inwoners. Een gemeente met 33 kernen, van Maashees tot Velp bij Grave. Qua oppervlakte de grootste gemeente van Brabant.
 
Ton van der Zanden

2 antwoorden op “Cuijk, archeologie en Romeins verleden”

Reageer op deze blog

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

-+=
Google Translate
Top