Cuijk, archeologie en Romeins verleden
In 2019 speelde de “affaire Cuijk”. Zie de blog van Leo ten Hag. Net als wij viel een groot deel van de archeologische Nederland, waaronder de AWN afd. Nijmegen e.o., over het voorstel van de wethouder om het archeologisch beleid drastisch te beperken. Dit voornemen kwam er in het kort op neer dat alleen de Romeinse periode nog (wetenschappelijke) aandacht zou krijgen en dat de archeologie uit de ‘overige perioden’ geen nader onderzoek meer waard zou zijn. De gemeenteraad raakte onder de indruk van alle protesten en verwierp dit voorstel.
Het Romeinse verleden van Cuijk
Het andere deel van de “affaire Cuijk” betrof de promotie van Romeins Cuijk. Hoewel de beoogde bezuinigingen op archeologische beleid van tafel zijn, is de aandacht voor het Romeinse verleden niet van de agenda gehaald. Na langdurige discussie is de gemeenteraad op 3 februari 2022 akkoord gegaan met een investering van meer dan een miljoen euro. Met dat geld zal Maasstraat 17, waar WAC, Archeologisch Centrum en TIP zijn gehuisvest, worden verbouwd tot museum. De Romeinse tuin krijgt een glazen overkapping, waar o.a. de ruim 100 brugstenen en palen een plaats krijgen. Voor het “verhaal van Romeins Cuijk” is een flink bedrag uitgetrokken.
De trans van de toren van Museum Ceuclum, die een panoramisch uitzicht biedt over de Maas, het Land van Cuijk en de stuwwallen, wordt toegankelijker gemaakt. En – voor ons als WAC niet onbelangrijk – we krijgen het gevraagde bedrag van € 219.000 om de Gallo Romeinse tempel te reconstrueren. Een uitgewerkt projectplan is al klaar. We kunnen nu aan het werk, zodat in 2023 de tempel er kan staan. Best wel bijzonder. Op slechts twee andere plaatsen in Nederland (Colijnsplaat en Archeon) staat er een.
Geweldig nieuws! Proficiat.
Dat is nou eens positief nieuws. Geweldig toch.