Doorspitten kratten Sl1 (Lent 1998-1999)

Doorspitten van kratten Sl1 (Steltsestraat Lent)

Al een tijdje is BLAN (Bureau Leefomgevingskwaliteit & Archeologie Nijmegen) bezig met ’n aantal mensen een aantal oude opgraafprojecten van de Steltsestraat in Lent (Gemeente Nijmegen) uit te werken.
Het oudste project van 1998/1999 met code Sl1 wordt ook meegenomen in het onderzoek. Natuurlijk is dat gebonden aan geld. Bijv. het omzetten van toentertijd analoge sporen/vondstenlijsten ect. kost al heel veel manuren.

Er wordt een selectie gemaakt van wat onderzocht wordt. Bijv. alle sporen, waar meer dan 20 stuks aardewerk in zitten.
Dan blijft er nog een enorm aantal vondsten over, die niet allemaal in ’t depot kunnen blijven en die niet bekeken zijn. Nu hebben ’n groepje AWN’ers zich aangemeld om dat materiaal te bekijken en de interessante stukken er uit te halen. Die worden dan alsnog bekeken.

Op maandag 3 juni zijn we begonnen aan het botmateriaal met de opdracht er ’t volgende uit te halen: kaken met tanden, schedelfragmenten, bewerkt bot, hele dierskeletten, menselijk bot en kleine botjes. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben er met 4 personen aan gewerkt: Marijke Hendriks-Mesu, Aad Hendriks, Ben Teubner en ondergetekende. Volgende keer beginnen we aan de natuurstenen.

Wordt vervolgd,
Marijke Pennings

 

 

Direct naar de meest actuele foto’s

03-06-2019: Sl1 Steltsestraat Lent 1998 – 1999: botmateriaal

13-06-2019: Sl1 Steltsestraat Lent 1998 – 1999: (bewerkt) natuursteen

Vol frisse moed zijn we rond koffietijd ( met heerlijke taart) begonnen aan een enorme stapel kratten met natuursteen. Opdracht luidde: maalsteen, bewerkte stenen, slijpstenen e.d. eruit halen voor nadere bestudering en de rest “afvoeren”. Zo gezegd, zo gedaan” en rond 4 uur konden we de categorie steen afsluiten met ‘n aantal leuke vondsten (zie foto’s van Aad)

Marijke Pennings

20-06-2019: Sl1 Steltsestraat Lent 1998 – 1999:
Bouwkeramisch materiaal (en een paar andere zaken)

Vandaag is onze groep bijgestaan door Paul Ewals. Omdat Ben op vakantie is, beginnen we met de club van 4 aan de categorie baksteen en bouwmaterialen. Veel stof en veel gefragmenteerde dakpannen, bakstenen en af en toe een verdwaald zakje inheems/ Romeins aardewerk, dat moet wachten op ‘n volgende keer. Vooral Romeins heeft nu de aandacht, en dakpanstempels, dus het verdwaalde plastic en nieuwe tijd vloertegelstukken werd meteen opzij gelegd. Een groot stuk (3 passende stukken) van ‘n tegula was wel de vondst van de dag. ‘n Volgende keer ronden we dit af en wacht ons nog ‘n stapel kratten met huttenleem/ verbrande leem.

 

Op 25-06 zijn we nog even bezig geweest met de laatste kratten bouwmateriaal. Met 4 man vlot ’t werk en kunnen we ‘s middags beginnen met de kratten vol verbrande leem. We letten vooral op leem met afdrukken,( zg huttenleem) en afgesmeerde (of bepleisterde?) stukken.Ook zijn we attent op het vinden van fragmenten weefgewicht, netverzwaringen en spinklossen, die we al gauw aantreffen. We voeren veel stukken af.

 

01-07-2019: 
Zo rond de klok van 11 hebben we ons verzameld rond nog vele kratten met leem en verdwaalde andere materialen. Voor aanvang van onze hulp hebben we al ’n keer bijzonder aardewerk kunnen bekijken, dat in een kuil aangetroffen was, het z.g briquetage aardewerk waarin zout verpakt werd. Het lijkt inderdaad op leem, maar toen we ‘n aantal stukken ertussen zagen, en de stukken uit de kuil nogmaals bekeken, waren we overtuigd dat ‘t goed was, en waarschijnlijk uit de omgeving van de kuil, waaruit de vondsten al geselecteerd waren voor onderzoek. Dubbelcheck was de kaartjes bekijken…dezelfde datum, dezelfde put! En nog wel ’n bodemfragment! Volgende keer verder met ’t laatste leem en dan wacht ons nog de groep aardewerk.

 

 

15-07-2019: Tekst Marijke volgt

 

Wordt vervolgd,
Marijke Pennings

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.