Een kokerbijl uit de gemeente Cuijk

Zeldzame kokerbijl uit de Bronstijd in de gemeente Cuijk.

Een zoektocht met een metaaldetector op de grens van Haps en Vianen heeft een bijzondere kokerbijl uit de Bronstijd opgeleverd. Peter Beelen vond de ca. 3000 jaar oude bijl op een akker. De akker had een grondige bewerking ondergaan waardoor de bijl met de metaaldetector bereikbaar is geworden in de bouwvoor. De vroegste exemplaren stammen uit de Midden-Bronstijd. Ze werden toen naast andere bijlvormen gebruikt. Tijdens de Latere Bronstijd waren deze andere typen vrijwel geheel verdrongen.

De kokerbijl weegt 206 gram, lengte 101 mm en breedte aan de snijkant 40 mm. De ronde koker heeft een doorsnede van 30 mm. De bijl is gedeeltelijk bedekt met een dikke ijzeroxide korst ontstaan door invloeden van de enigszins leemhoudende en natte grond. Bijzonder is dat de bijl zonder oor is. Veel kokerbijlen bezitten een aangegoten oog, welke ter bevestiging van de bijl aan de steel diende. In de holte werd een gehoekte houten steel geplaatst en met een oogje zette men de bijl aan de steel vast. Door deze constructie bleef de bijl steviger aan de steel vastzitten. Mocht de bijl toch losschieten, dan bleef hij op die manier aan de steel hangen.

De vondst van een bronzen voorwerp is zeldzaam in Nederland. Dat komt omdat brons kostbaar was en voorwerpen vaak werden omgesmolten of als offer werden gebruikt. Offers bracht men vaak op natte plaatsen, zoals venen, plassen en rivieren. 

De Rijksuniversiteit Groningen typeert het bijltje als een Wesseling related zonder oor. Van de bijlen zonder oor waren er tot op heden slechts twee bekend.

De bijl is gemeld bij  Rijksdienst Cultureel Erfgoed, provincie Noord Brabant, Rijksuniversiteit Groningen, gemeente Cuijk, en wordt ingevoerd in de database PAN Portable Antiquities Netherlands.

De bijl is nu te zien in het museum Ceuclum Cuijk in de toren uit de 15e eeuw.

Jan Kusters    
Foto’s  Tinie van den Heuvel

 

Reageer op deze blog

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

-+=
Google Translate
Top