Een Halloweenbijdrage door Cees Brok
Een schedeltje van de Waalkade
Dit schedeltje hing oorspronkelijk met een metalen ringetje aan een halssnoer of -ketting. Het is gemaakt van been en de details zijn fijn uitgewerkt. Wel ontbreekt de onderkaak. Het is 12 mm hoog en ligt op de foto ter vergelijking op een paperclip.
Menselijke schedels associëren we tegenwoordig met Halloween of zo men wil met Gothic. Toch is de menselijke schedel als cultuurdrager een oeroud gebruik. Schedels spelen onder andere een belangrijke rol in vele godsdiensten over de hele wereld, waar zij vaak worden geassocieerd met het hiernamaals, de hoopvolle viering van het eeuwig leven. De schedel symboliseert de dood maar tegelijkertijd de kracht van het leven. Dit exemplaar dateert uit de 19de eeuw en werd in die tijd gedragen als symbool van de eigen sterfelijkheid.
Deze benen schedel komt samen met een tweede, mislukt exemplaar of halffabricaat, uit een in 1996 opgegraven beerput:
Mogelijk woonde de maker in een van de huizen wat in die tijd Klein Venetië werd genoemd. De beerput lag op de plek waar tegenwoordig restaurant Nacional gevestigd is aan de Waalkade/Lage Markt nr. 1. Toen vorig jaar de coronapandemie uitbrak en iedereen thuis moest werken gold dat ook voor de vrijwilligers van Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit. Omdat er werk genoeg voorradig is en de mensen graag verder wilden hebben we een project uitgezocht dat zich voor thuiswerken leende. Dat is dus de inhoud van deze beerput geworden waarvan de opgraving nog niet is uitgewerkt.
Meer van de Waalkade? Lees verder