Groesbeek Heights gepresenteerd!

Boven: Eén van de door de AWN Werkgroep Archeologie van WOII vastgelegde sporen.

 

Zaterdag 7 september is in Berg en Dal de nieuwste publicatie van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd.
Het eerste exemplaar is overhandigd aan de burgemeester van Berg en Dal, de heer Mark Slinkman.

Burgemeester Slinkman

De publicatie combineert op een unieke manier de geschiedenis van Market Garden in dit gebied met de archeologische sporen die heden nog in het landschap van de Duivelsberg en Wylerberg te vinden zijn. Een boek vol afbeeldingen, unieke inkijkjes in de persoonlijke dagboeken van soldaten die hier gevochten hebben, kaarten en overzichten, logboeken en foto’s. Daarnaast een overzicht van de sporen in het gebied, en hoe deze al dan niet aan specifieke acties verbonden kunnen worden.

De covertekst

Op zondag 17 september 1944 landden duizenden Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Groesbeek. Hun missie was het veroveren van de bruggen bij Grave en Nijmegen. Om zich te verdedigen tegen Duitse aanvallen verschansten de para’s zich in de heuvels tussen Groesbeek en Nijmegen, de ‘Groesbeek Heights’. Precies dit gebied, rond de Duivelsberg in Berg en Dal, stond bekend als een van de aantrekkelijkste landschappen van Nederland, bezongen door dichters en veelvuldig op doek vastgelegd door Romantische schilders. In een mum van tijd veranderde deze schilderachtige omgeving in een bloedig militair landschap: villa’s en hotels transformeerden in hoofdkwartieren en observatieposten, wegen dienden als opmarsroutes en de geallieerden woelden de grond om voor de aanleg van talloze loopgraven en schuttersputten. Veel soldaten lieten het leven, zowel Geallieerden als Duitsers.

Dit boek biedt een uitgebreide beschrijving van de plek en de gebeurtenissen tussen september 1944 en februari 1945. Maar het boek biedt nog iets extra’s. Om te kijken hoeveel sporen van de oorlog nog aanwezig zijn in het landschap, hebben we met archeologische precisie de hele Duivelsberg in kaart gebracht. Voor Nederlandse begrippen tamelijk uniek. Het resultaat is een uitgebreid overzicht met de stille getuigen van de gevechten om de toen zo belangrijke ‘Groesbeek Heights’.

Groesbeek Heights

Hoe komt u aan een exemplaar?

Wegens overweldigend succes is besloten tot een vierde druk.
Groesbeek Heights is dan ook heden weer beschikbaar.

U kunt het boek verkrijgen bij een van onderstaande verkooppunten. De verkoopprijs is 14,95.
Ook is het mogelijk om een exemplaar rechtstreeks bij onze afdeling te bestellen. Als u lid bent van onze afdeling betaalt u 12,50 plus 5,- voor de verzending, in totaal 17,50. Als u geen lid bent van onze afdeling, betaalt u 14,95 plus 5,- voor de verzending, in totaal 19,95. Na indienen van de bestelling ontvangt u van ons de betaalgegevens.

De boeken worden eenmaal per week verpakt en verzonden.

Verkooppunten
Boekhandel Dekker vd Vegt Nijmegen
Boekhandel Roelants Nijmegen
Boekhandel Bruna Groesbeek
Het Vrijheidsmuseum Groesbeek
Infocentrum WO2 Nijmegen
SPA uitgevers, Zwolle

werkgroep WO2 Nijmegen AWN 16
De onderzoekers vlnr: Roeland Hilgers, Martien Verrijt, Paul Klinkenberg, Leo ten Hag, Mike den Hartog, Harry Brink, Bas van Maaren en Willem Kuppens. Niet op de foto: Bernhard Deeterink, Henri Artz.