Groesbeek Heights gepresenteerd!

Zaterdag 7 september is in Berg en Dal de nieuwste publicatie van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd.
Het eerste exemplaar is overhandigd aan de burgemeester van Berg en Dal, de heer Mark Slinkman.

Burgemeester Slinkman

De publicatie combineert op een unieke manier de geschiedenis van Market Garden in dit gebied met de archeologische sporen die heden nog in het landschap van de Duivelsberg en Wylerberg te vinden zijn. Een boek vol afbeeldingen, unieke inkijkjes in de persoonlijke dagboeken van soldaten die hier gevochten hebben, kaarten en overzichten, logboeken en foto’s. Daarnaast een overzicht van de sporen in het gebied, en hoe deze al dan niet aan specifieke acties verbonden kunnen worden.

De covertekst

Op zondag 17 september 1944 landden duizenden Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Groesbeek. Hun missie was het veroveren van de bruggen bij Grave en Nijmegen. Om zich te verdedigen tegen Duitse aanvallen verschansten de para’s zich in de heuvels tussen Groesbeek en Nijmegen, de ‘Groesbeek Heights’. Precies dit gebied, rond de Duivelsberg in Berg en Dal, stond bekend als een van de aantrekkelijkste landschappen van Nederland, bezongen door dichters en veelvuldig op doek vastgelegd door Romantische schilders. In een mum van tijd veranderde deze schilderachtige omgeving in een bloedig militair landschap: villa’s en hotels transformeerden in hoofdkwartieren en observatieposten, wegen dienden als opmarsroutes en de geallieerden woelden de grond om voor de aanleg van talloze loopgraven en schuttersputten. Veel soldaten lieten het leven, zowel Geallieerden als Duitsers.

Dit boek biedt een uitgebreide beschrijving van de plek en de gebeurtenissen tussen september 1944 en februari 1945. Maar het boek biedt nog iets extra’s. Om te kijken hoeveel sporen van de oorlog nog aanwezig zijn in het landschap, hebben we met archeologische precisie de hele Duivelsberg in kaart gebracht. Voor Nederlandse begrippen tamelijk uniek. Het resultaat is een uitgebreid overzicht met de stille getuigen van de gevechten om de toen zo belangrijke ‘Groesbeek Heights’.

Groesbeek Heights

Hoe komt u aan een exemplaar?

Voor leden kost de publicatie 12,50. U kunt het boek aanschaffen in onze werkruimte op woensdagavond. Of laten toezenden voor 5,- extra. U betaalt dan 17,50 via onze bankrekening onder vermelding van Groesbeek Heights en het verzendadres.
Bent u geen lid, dan kost de publicatie 14,95. U kunt daarvoor terecht op een van de verkooppunten (zie lijst) of op woensdagavond in onze werkruimte. Verzending is ook mogelijk: u betaalt dan 5,- extra en maakt 19,95 over op onze bankrekening (IBAN: NL58 INGB 0003 1106 39 t.n.v. AWN afd. Nijmegen eo.) onder vermelding van Groesbeek Heights en het verzendadres. Het boek zal ook tijdens de schervenavond op 24 september in de Ark van Oost beschikbaar zijn.

Verkooppunten:

Boekhandel Dekker vd Vegt, Nijmegen
Boekhandel Roelants, Nijmegen
Boekhandel Bruna, Groesbeek
Boekhandel ’t Supplement, Beek
Het Vrijheidsmuseum, Groesbeek
Boekhandel Breuckmann, Kranenburg DE

werkgroep WO2 Nijmegen AWN 16
De onderzoekers vlnr: Roeland Hilgers, Martien Verrijt, Paul Klinkenberg, Leo ten Hag, Mike den Hartog, Harry Brink, Bas van Maaren en Willem Kuppens. Niet op de foto: Bernhard Deeterink, Henri Artz.