Boven: Eén van de door de AWN Werkgroep Archeologie van WOII vastgelegde sporen.
Meteen naar de definitieve digitale versie..
Zaterdag 7 september is in Berg en Dal de nieuwste publicatie van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd.
Het eerste exemplaar is overhandigd aan de burgemeester van Berg en Dal, de heer Mark Slinkman.
De publicatie combineert op een unieke manier de geschiedenis van Market Garden in dit gebied met de archeologische sporen die heden nog in het landschap van de Duivelsberg en Wylerberg te vinden zijn. Een boek vol afbeeldingen, unieke inkijkjes in de persoonlijke dagboeken van soldaten die hier gevochten hebben, kaarten en overzichten, logboeken en foto’s. Daarnaast een overzicht van de sporen in het gebied, en hoe deze al dan niet aan specifieke acties verbonden kunnen worden.
De covertekst
Op zondag 17 september 1944 landden duizenden Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Groesbeek. Hun missie was het veroveren van de bruggen bij Grave en Nijmegen. Om zich te verdedigen tegen Duitse aanvallen verschansten de para’s zich in de heuvels tussen Groesbeek en Nijmegen, de ‘Groesbeek Heights’. Precies dit gebied, rond de Duivelsberg in Berg en Dal, stond bekend als een van de aantrekkelijkste landschappen van Nederland, bezongen door dichters en veelvuldig op doek vastgelegd door Romantische schilders. In een mum van tijd veranderde deze schilderachtige omgeving in een bloedig militair landschap: villa’s en hotels transformeerden in hoofdkwartieren en observatieposten, wegen dienden als opmarsroutes en de geallieerden woelden de grond om voor de aanleg van talloze loopgraven en schuttersputten. Veel soldaten lieten het leven, zowel Geallieerden als Duitsers.
Dit boek biedt een uitgebreide beschrijving van de plek en de gebeurtenissen tussen september 1944 en februari 1945. Maar het boek biedt nog iets extra’s. Om te kijken hoeveel sporen van de oorlog nog aanwezig zijn in het landschap, hebben we met archeologische precisie de hele Duivelsberg in kaart gebracht. Voor Nederlandse begrippen tamelijk uniek. Het resultaat is een uitgebreid overzicht met de stille getuigen van de gevechten om de toen zo belangrijke ‘Groesbeek Heights’.
Hoe komt u aan een exemplaar?
Wegens overweldigend succes is besloten tot een vierde druk.
Groesbeek Heights is dan ook heden weer beschikbaar.
U kunt het boek verkrijgen bij een van onderstaande verkooppunten. De verkoopprijs is 14,95.
Ook is het mogelijk om een exemplaar rechtstreeks bij onze afdeling te bestellen. Als u lid bent van onze afdeling betaalt u 12,50 plus 5,- voor de verzending, in totaal 17,50. Als u geen lid bent van onze afdeling, betaalt u 14,95 plus 5,- voor de verzending, in totaal 19,95. Na indienen van de bestelling ontvangt u van ons de betaalgegevens.
De boeken worden eenmaal per week verpakt en verzonden.
Verkooppunten
Boekhandel Dekker vd Vegt Nijmegen
Boekhandel Roelants Nijmegen
Boekhandel Bruna Groesbeek
Het Vrijheidsmuseum Groesbeek
Infocentrum WO2 Nijmegen
SPA uitgevers, Zwolle
De uitgebreide digitale versie
Deze archeologische rapportage is samengesteld met inachtneming van de voor de archeologie geldende normen en in die zin anders ingericht dan de eerder uitgegeven voor het brede publiek bestemde publicatie Groesbeek Heights. Bij het samenstellen van de rapportage waren er geen beperkingen (kostenaspect, omvang e.d.) en konden wij ook aspecten van het onderzoek die niet in de voor het publiek bestemde publicatie terecht zijn gekomen, opnemen. De archeologische rapportage is dus gedetailleerder en uitgebreider dan het in de winkel te kopen boekwerk Groesbeek Heights.
In de op onze website gepubliceerde rapportage ontbreekt Bijlage 4 (Sporenlijst). Dat is bewust gedaan. De sporenlijst bevat namelijk de exacte locatiegegevens van alle geregistreerde sporen. Het is (mede op aandringen van de beheerder van het gebied – Staatsbosbeheer) niet de bedoeling dat de exacte locatie van de sporen bij een breed publiek bekend wordt.
Overigens, de volledige archeologische rapportage (inclusief Sporenlijst) is binnen Archis opgenomen en voor de archeologische wereld én degenen die over een inlogaccount binnen Archis beschikken, te raadplegen.
Naar de digitale volledige versie
Groesbeek Heights Archeologische rapportage Wylerberg en Nederrijk definitief PDF-36MB
© 2020 AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, afdeling 16 Nijmegen en omstreken Titel: Groesbeek Heights.
Sporen van de Tweede Wereldoorlog op de Wylerberg en in het Nederrijk Auteurs: Leo ten Hag, Paul Klinkenberg en Willem Kuppens.
Projectleider: Paul Klinkenberg Vormgeving: Willem Kuppens
Tekstredactie: Leo ten Hag en Willem Kuppens
In opdracht van: AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, afdeling 16 Nijmegen en omstreken.
