Links archeologie van de Tweede Wereldoorlog

 

 

 

 

illegale opgraving

illegale opgraving van een Spitfire (en rechterlijke uitspraak): https://www.inspectie-oe.nl/actueel/nieuws/2022/11/29/illegale-archeologische-opgraving-spitfire

 

Lage waterstand

Lage waterstand Donau onthult oorlogsschepen uit WOII
Door de historisch lage waterstand steken Duitse oorlogsschepen uit de Tweede Wereldoorlog boven het water uit bij het Servische dorp Prahovo.

 

 

wandelroutenetwerk

Liberation Route Brabant’ als eerste onderdeel van Europees wandelroutenetwerk

Tunnels uit de Tweede Wereldoorlog

https://anteagroup.nl/nieuws-media/video-s/archeologie-voorspellen-met-technologie

Samen met studenten van Hogeschool Saxion en Stichting Atlantikwall
Museum Scheveningen hebben we in de duinen bij Scheveningen gezocht naar mogelijk aanwezige, maar nog niet ontdekte, tunnels uit de Tweede Wereldoorlog. De tunnels en bunkers in het gebied waren onderdeel van de Atlantikwall, een verdedigingslinie van meer dan 5.000 kilometer langs de kust van West Europa.

Om de omgeving goed in kaart te brengen hebben we LiDAR ingezet. LiDAR is een techniek die met behulp van laserstralen en weerkaatsingen de afstand tot het oppervlak nauwkeurig in beeld brengt.

Groot voordeel van LiDAR is dat er gerichter gezocht en geadviseerd kan worden. Daarnaast zien we in veel gevallen dat omvangrijk gravend onderzoek overbodig wordt.

Studiegroep Luchtoorlog


Studiegroep Luchtoorlog 1939 – 1945  Studiegroep Luchtoorlog 1939 – 1945 SGLO crash database

It has been a wish of the members of the Dutch Air War Studygroup to have all data on aircraft losses, that are somehow related to the Netherlands, available to everybody, and online.

This online database became available in March 2014. Since then the database has been updated several times, but remains a work in progress.
At this moment (April 2021) the database holds almost 7200 aircraft registrations, including some 1300 damaged aircraft (mostly German) considered to be repairable and some 22000 registrations on aircrew.

 

Tweede Wereldoorlog in Gelderland

WO2GLD

WO2GLD is er voor alle partijen die zich richten op het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Gelderland. Opgericht door de Radboud Universiteit Nijmegen, Erfgoed Gelderland en Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen brengt WO2GLD het Gelderse netwerk in kaart en zet zich als verbindende schakel in voor het krachtiger, duurzamer en kwalitatief sterker maken van de herinnering.

Vliegtuigwrakken

Opgraven vliegtuigwrakken Tweede Wereldoorlog

De nabestaanden willen graag hun omgekomen familieleden begraven. Mede daarom probeert de Rijksoverheid tot 2030 samen met gemeenten stoffelijke resten van piloten uit de Tweede Wereldoorlog te bergen. Het Rijk trekt hier € 15 miljoen voor uit.

Kans groot op stoffelijke resten van piloten in vliegtuigwrakken

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen boven Nederland ongeveer 5.500 vliegtuigen verloren. In ongeveer 400 vliegtuigwrakken liggen waarschijnlijk nog stoffelijke resten van piloten. Bij 30 tot 50 wrakken is de kans groot deze stoffelijke resten te vinden. Dat blijkt uit het onderzoek van de Studiegroep Luchtoorlog 1939 – 1945 (SGLO).  Dit onderzoek vormt de basis voor het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Dit programma startte in september 2019 met de berging van 2 vliegtuigwrakken.

 

 

Netwerk Oorlogsbronnen

Bunkers, huizen, landingsterreinen, kloosters, landhuizen, begraafplaatsen, monumenten, ziekenhuizen en kazernes. De sporen van de Tweede Wereldoorlog in Gelderland zijn nooit ver weg. Met het verdwijnen van de sprekende getuigen zijn het steeds meer de honderden zichtbare en onzichtbare plekken in het landschap en oorlogsbronnen, die samen het verhaal van de zwaar getroffen provincie Gelderland in oorlogstijd vertellen..

 

 

Bezoek Atlantikwall

Bezoekatlantikwall.nl is een initiatief van Stichting Liniebreed Ondernemen en Winkelman en Van Hessen (organisator Bunkerdag).

Over Stichting Liniebreed Ondernemen

Stichting Liniebreed Ondernemen streeft naar duurzame, maatschappelijke en economische benutting van waterlinies en verdedigingslinies in Nederland. Doel is om zo de forten en linies te behouden voor toekomstige generaties.

 

Welkom bij Strijdigheden..

Congres Strijdigheden is een congres dat zich ten doel stelt het jaarlijks ijkpunt te zijn voor de ontwikkelingen binnen de conflictarcheologie in Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op de archeologische praktijk en de vragen waarmee het vakgebied zich geconfronteerd ziet.
Strijdigheden, het Nederlandse congres over Conflictarcheologie, september 2019

 

Archeologie startpagina

 

Sprekend Landschap

Eigen (veld)onderzoek doen wij ook. Het militaire landschap van de Duivelsberg is momenteel ons onderzoeksgebied. Ook sporen en landschapselementen uit andere tijden die wij waarnemen worden geïnventariseerd en, indien mogelijk, geduid.

Baac Conflictarcheologie

BAAC is een onafhankelijk cultuurhistorisch onderzoeksbureau. BAAC staat voor Bouwhistorie, Archeologie, Architectuurhistorie en Cultuurhistorie. We voeren deskundig alle facetten uit van archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Bovendien zijn we sterk in een aantal zeer specialistische disciplines, zoals kleurhistorisch onderzoek en dendrochronologisch onderzoek.

 

 

Raap Slagveldarcheologie

RAAP is het grootste onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie, cultuurhistorie en erfgoed in Nederland. Wij adviseren overheden, bedrijven en particulieren in heel Nederland en België.

 

Jobbe Wijnen

Erfgoed als bron van inspiratie en archeologie als een wetenschap die niet langs de kant van de weg blijft toekijken bij de problemen in de wereld, maar bijdraagt aan verbinding…

Archeologie van de Tweede Wereldoorlog 

In het veld zijn getrainde ogen van groot belang. Elk spoor in het landschap kan een verhaal vertellen. Een metaaldetector heb ik niet, en is voor mijn soort non-destructief onderzoek ook niet wenselijk en niet nodig (Martijn Reinders).

 

Verborgen militair erfgoed

Mijn Gelderland: Verborgen militair erfgoed
Sporen uit de Tweede Wereldoorlog in het landschap

 

 Military Legacy 

Expert op het gebied van 20e-eeuws krijgshistorisch erfgoed: Military Legacy Helpt u bij vragen over militair erfgoed uit de 20e eeuw

 

Terug naar Nuttige Links

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

-+=
Google Translate
Top