Meer inspiratie te Cuijk aan de Maas

Unieke Romeinse munt van keizer Augustus te Cuijk aan de Maas

 
Cuijk heeft een bijzonder Romeins verleden, waarvan regelmatig unieke bewijzen naar de oppervlakte komen. Vrijwilliger in de archeologie vond een bijzondere Romeinse munt in het centrum van Cuijk, precies op de plek van de huidige nieuwbouw van restaurant Horizon. Met een metaaldetector doorzocht ik stortgrond uit een kabelsleuf die uit het gebied kwam tussen de noordelijke buiten- en binnengracht van het Romeins castellum. De munt is een denarius, een zilveren munt uit de Romeinse tijd, van keizer Augustus. (27 v.- 14 na Chr), keerzijde capricornus, steenbok met vissenstaart. De munt is een unieke vondst in Brabant en slechts sporadisch gevonden in Nederland. De betekenis van de globe tussen de voorpoten: Augustus waande zich de heerser over de wereld.
De munt is te zien in het nieuwe restaurant Horizon, op de plek waar de munt met een metaaldetector is gevonden. Opnieuw een geweldige aanwijzing van het Romeins verleden in Cuijk.
Bij de entree ligt een steen met de voor- en achterzijde van de munt door mij uitgehouwen als aandenken aan deze prachtige vondst. Ook is er een informatiepaneel. De restauranthouder krijgt regelmatig vragen over deze bijzonder vondst.
 
Denarius, Capricornus, Augustus, Cuijk
           
Meer weten over het Romeinse verleden van Cuijk aan de Maas ?
Breng een gratis bezoek aan museum Ceuclum (kerktoren uit de 15e eeuw)  of het buitenmuseum (de tuin achterzijde VVV/TOP).  www.museumceuclum.nl of www.buitenmuseumcuijk.nl
 
 

Inspiratie

Naar aanleiding van de mooie nieuwjaarstoespraak van John en Aad en de prachtige hobby van John heb ik ook nog 2 inspirerende ideeën. De door mij gevonden munt van keizer Augustus heb ik in een steen met hamer en beitel op groot formaat gemaakt. De munt en de steen is nu te zien in Restaurant Horizon Cuijk aan de Maas.

Glasvondsten bij de kerk in Vianen NB

Verder heb ik bij de kerk in Vianen met de metaaldetector veel loodstrips van glas in lood gevonden. Tijdens het opgraven vond ik in een grote kuil veel glas van glas in lood ramen. Waarschijnlijk is dit glas met prachtige kleuren na WO II in deze kuil gedumpt.
Met dit glas heb ik een mooie compilatie van de kerk met pastorie gemaakt. Misschien maak ik er nog een glastafel van met verlichting eronder. Wat een prachtig kleurenpalet.

Ook heb ik een schaal van glas gevonden, archeologisch compleet met bodem/wand/rand.

Wat biedt archeologie/erfgoed toch vele presentatie mogelijkheden om de burger het verhaal te vertellen. Vragen: ik hoor het wel

Met sportieve groet: Jan Kusters

 

Eén antwoord op “Meer inspiratie te Cuijk aan de Maas”

  1. Heel mooi gedaan, Jan! Ik wist niet dat je ook zo goed overweg kan met hamer en beitel in steen. Ook een bijzondere combi van twee hobbies. En dan hebben we het nog niet eens over het hardlopen gehad, de marathon, derde hobbie verbonden met de oudheid …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *