Muntgewichten in de vestigingstad Grave

Gebruik van muntgewichten in de vestigingstad Grave

Ik heb in de afgelopen jaren vele muntgewichten mogen vinden in de omgeving van de vestigingstad Grave. De muntgewichten heb ik inmiddels allemaal gemeld in het PAN-systeem. Het gebruik van muntgewichten geeft een mooi beeld van de in omloop zijnde gouden en zilveren munten in de stad Grave. In de stad waren goud/zilversmeden actief voor het maken van sieraden en luxe gebruiksvoorwerpen zoals tabakspotten, tafelzilver en sieraden. Gouden en zilveren munten werden hiervoor omgesmolten. De weging van de munten was dus een belangrijke manier om het gewicht/de waarde te kunnen vaststellen.

 

1 rider 1623 Jan Jansz Kaan Kean 4.52gr met foutief gesneden cijfer 2

tekening: Martien Koolen

Oproep aan detectoramateurs

Omdat vele detectoramateurs de akkers in de gemeente Grave, waaronder Escharen, Gassel en Velp, hebben afgezocht is bijna alle historische informatie over het gebruik van de muntgewichten in de vestigingstad Grave door verspreiding verloren gegaan. Door de muntgewichten alsnog te melden bij de redactie van AWN afd 16 Nijmegen of Werkgroep Archeologie Cuijk, zo mogelijk met foto en vermelding van blokbeeldenaar van de munt, maker muntgewicht, gewicht en jaartal, is het alsnog mogelijk de geschiedenis van de muntgewichten in de gemeente Grave een gezicht te geven. Door de vondst van vele muntgewichten op een unieke akker kan dan een vergelijking gemaakt worden. Deze muntgewichten zijn gebruikt voor het wegen van gouden munten uit een groot aantal Europese landen.

Melding van de muntgewichten in PAN kan ook veel info geven over de circulatie van gouden en zilveren munten in de regio en in Nederland.
Ik reken op de detectorzoekers om de muntgeschiedenis van Grave een extra impuls te kunnen geven.

Alvast bedankt voor jullie medewerking.

Jan Kusters

Eén antwoord op “Muntgewichten in de vestigingstad Grave”

  1. Hoi Jan, het is niet vestigingsstad, maar vestingstad.
    Een vestigingsstad is de stad waar iemand is gevestigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *