Publieksactiviteiten

Wat is het verhaal achter de oorlogssporen die wij in kaart gebracht hebben? Wat kan WOII archeologie toevoegen aan onze kennis over deze oorlog? Ons antwoord op deze vragen willen wij graag delen met een breder publiek. Hieronder een overzicht van de activiteiten die wij daartoe georganiseerd hebben in de afgelopen jaren.
Symposium ‘Het natuurgebied rondom Nijmegen bezien als militair landschap’: Hotel Sionshof, Berg en Dal, 12 september 2014.

 

 

Scholendag: Duivelsberg, 11 september:

Herdenking 70 jaar Market Garden: Scholendag op 11 september 2014

Op 11 september ontvingen wij leerlingen uit groep 7 van basisschool De Biezenkamp uit Beek-Ubbergen bij het pannenkoekenrestaurant op de Duivelsberg. Om deze heuvel was in september 1944 hevig gevochten tussen Amerikanen en Duitsers. De dag begon met het stellen van vragen door de leerlingen aan mensen die de oorlog in deze omgeving als kind/jongere hadden meegemaakt. Naar de verhalen van deze ‘oudjes’ werd bijna een uur lang ademloos geluisterd. Na het eten van een pannenkoek kreeg een groepje leerlingen een rondleiding langs de nog altijd zichtbare sporen van schuttersputten en loopgraven. In één van de schuttersputten bleek zich een tweetal Amerikaanse parachutisten te hebben verschanst. Na een verrassingsaanval gaven zij tekst en uitleg over het leven aan het front in 1944. Elders op de Duivelsberg mocht een andere groepje leerlingen, onder commando van wederom Amerikaanse para’s, ervaren wat het is om met een pioniersschop een schuttersput te graven. 
Wat hadden deze para’s zoal bij zich in de schuttersput? In de spelletjes ‘Wat is wat?’ en ‘Ren je rot’ mochten leerlingen aan de hand van getoonde (foto’s van) verschillende voorwerpen deze vraag proberen te beantwoorden. Een rondrit om de Duivelsberg in uit de Tweede Wereldoorlog daterende voertuigen maakte het programma compleet. 
Dit AWN-filmpje op YouTube,  geeft een impressie van deze dag, aangevuld met fragmenten van de publieksdagen op zaterdag 13 en zondag 14 september.