ViA15 Bemmel

 

Direct naar de foto’s van deze opgraving

Scherven brengen geluk…..maar niet altijd!

Door Bas Hendrikse

Vanaf juli 2018 is een grote delegatie van AWN Nijmegen e.o. werkzaam (geweest) bij ADC ArcheoProjecten in Amersfoort. En niet zonder reden. Begin vorig jaar is bij Bemmel een groot Romeins grafveld blootgelegd onder auspiciën van het ADC met als onderaannemer Archol uit Leiden. De opdrachtgever van dit project was Rijkswaterstaat. Het grafveld is namelijk gelegen in de route van de te verlengen A15 richting Zevenaar.
Hoewel er zeer veel vondsten onbeschadigd uit de bodem zijn gekomen (een deel daarvan werd vorig jaar nog in Bemmel tentoongesteld) waren er toch ook veel kruiken, borden, kommen enzovoorts die hun verblijf in de grond niet heelhuids hadden overleefd. Aan ons, AWN-ers, de schone taak om een en ander zo goed mogelijk te reconstrueren. Daarna werd elk object door Marlon Hoppel (ADC) gefotografeerd. De bedoeling is dat er een rapportage verschijnt met daarin alle voorwerpen, al dan niet gereconstrueerd, maar wel archeologisch compleet natuurlijk (tot nu toe 122)!

Rianet Knevel

Met Rianet, streng doch rechtvaardig, als grote administrator, hebben wij menig uur doorgebracht in een kamer waar niet alleen de vondsten uit Bemmel lagen (te weten acht dozen vol met scherven), maar ook vondsten uit Katwijk bijvoorbeeld. Soms is het behoorlijk manoeuvreren om een plekje te vinden om aan de slag te gaan. Mede dankzij Jan-Willem Bestman, lukt dit uiteindelijk altijd. Door hem werden wij voorzien van Uhu-lijm, paraloid en (verdunde) houtlijm. De scherven waren gewassen elders gewassen door een niet ter zake kundig persoon, zo leek het. Mocht ik die nog een keer ontmoeten, ik weet niet wat ik zal doen. Want? Nou, omdat deze onverlaat de scherven zo fanatiek gewassen/ geboend heeft dat ze soms zeer moeilijk te passen waren en zelfs bijna niet meer te plakken. Laat ik zeggen dat wij daar niet blij van werden, laat staan Lourens van der Feijst, archeoloog bij het ADC en coördinator van dit project.
Een aantal objecten kon snel worden gereconstrueerd, maar menig kruik vergde veel tijd, lijm, gefoeter en tranen in de ogen wanneer deze uiteindelijk weer in elkaar stortte. Paste het niet precies, dan kon met kleine aanpassingen toch een reconstructie volgen. Frans is daar een meester in overigens…Edoch, onze noeste arbeid heeft er in geresulteerd dat er uiteindelijk nog slechts drie objecten zijn die archeologisch gecompleteerd moeten worden. Vanzelfsprekend zijn dit ook de meer uitdagende.

archeologisch completeren..
Geheel rechts auteur Bas Hendrikse

Voor mijzelf was/ is dit mijn eerste ervaring met zo een reconstructie. Dat gekoppeld aan mijn eerste opgraving (inderdaad in Bemmel!) betekent voor mij dat ik met allerlei nieuwe aspecten van de archeologie in aanraking ben gekomen. Waarvoor mijn dank. Met name een ervaring heeft zich in mijn geheugen vastgezet.

Op mijn eerste dag was ik bezig met een rood geverfd potje. Ik was enigszins nerveus want zat tegenover Narda en Rianet. En ja, ogen kunnen dwingen! Wat gebeurt er…Een scherf valt uit mijn handen, en komt niet op de tafel terecht, maar op de grond.
Bas, ga zo door!Gevolg, in tweeën gebroken. Mijn hoofd veranderde in een vuurrode boei. Hadden de dames het gezien? Gelukkig niet. Zonder op te vallen pakte ik de twee stukken op, paste ze aan elkaar (vanzelfsprekend perfect natuurlijk) en zei; “kijk, ze passen precies”. Aan de andere kant van de tafel waren ze opgetogen.
Bas, ga zo door! Ik heb beide stukken aan elkaar gelijmd en het potje uiteindelijk min of meer weten te reconstrueren. Deze staat overigens nu te kijk in een van de vitrines van het ADC. Is het toch nog goed gekomen. Overigens heb ik bovenstaande uiteindelijk wel opgebiecht. Met zo een lange Pinokkio-neus wilde ik toch niet verder door het leven gaan.


Hier drie foto’s van de lezing van Larens van der Feijst in de Ark van Oost op 16 april. Onderwerp het Romeinse grafveld bij Bemmel.. Discussiestuk de papyrusvolhouder (of is het toch een haarkruller of naaldenkoker..)


Een Romeins grafveld bij Bemmel

 

Eind 2017 – begin 2018 mocht onze afdeling assisteren in Bemmel langs het te verlengen tracé van de Betuwse snelweg A-15.

Deze opgraving is uitgevoerd door archeologen van de combinatie ADC/Archol in opdracht van RWS i.v.m. het doortrekken van de A15 (project ViA15).

Voor deze actie werd onze geheimhouding gevraagd vanwege mogelijke nachtelijke roofpartijen. Het was n.l. bij het ADC al bekend dat het hier een Romeins grafveld betrof. Nu het in de pers is geweest kunnen we eindelijk ook een paar sfeerbeelden tonen die door onze vrijwilligers ter plaatse zijn gemaakt.

Onze leden waren in wisselende groepjes aanwezig op de opgraving. De weersomstandigheden waren niet best, klei klonterde dik aan de laarzen, maar het was een opgraving die alle verwachtingen overtrof.

Rianet Knevel, Marijke Pennings, Pauline de Weijer, Wim Weyers, Jan Jansen, Bas Hendrikse en Frans Peters (als coördinator voor onze afd.) waren aanwezig en van hun hand zijn dan ook de onderstaande foto’s.

 

Reageer op deze blog

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

-+=
Google Translate
Top