Doorspitten kratten Sl1, Pl7, Ste2 en Ste3 (Lent 1998-1999)

Boven: steengoed kruikje uit beerput Pastoor van Laakstraat, Lent

 

 

 

Doorspitten van kratten Sl1 (Steltsestraat Lent),
Pl7 (Pastoor van Laakstraat Lent), Ste2 en Ste3 (Steltsestraat Lent)

Al een tijdje is BLAN (Bureau Leefomgevingskwaliteit & Archeologie Nijmegen) bezig met ’n aantal mensen een aantal oude opgraafprojecten van de Steltsestraat in Lent (Gemeente Nijmegen) uit te werken.
Het oudste project van 1998/1999 met code Sl1 wordt ook meegenomen in het onderzoek. Natuurlijk is dat gebonden aan geld. Bijv. het omzetten van toentertijd analoge sporen/vondstenlijsten ect. kost al heel veel manuren.

Er wordt een selectie gemaakt van wat onderzocht wordt. Bijv. alle sporen, waar meer dan 20 stuks aardewerk in zitten.
Dan blijft er nog een enorm aantal vondsten over, die niet allemaal in ’t depot kunnen blijven en die niet bekeken zijn. Nu hebben ’n groepje AWN’ers zich aangemeld om dat materiaal te bekijken en de interessante stukken er uit te halen. Die worden dan alsnog bekeken.

Op maandag 3 juni zijn we begonnen aan het botmateriaal met de opdracht er ’t volgende uit te halen: kaken met tanden, schedelfragmenten, bewerkt bot, hele dierskeletten, menselijk bot en kleine botjes. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben er met 5 personen aan gewerkt: Marijke Hendriks-Mesu, Paul Ewals, Aad Hendriks, Ben Teubner en ondergetekende.  De voortgang van het briquetage aardewerk wordt op een aparte pagina weergegeven.

Wordt vervolgd,
Marijke Pennings

 

 

Direct naar de meest actuele foto’s

03-06-2019: Sl1 Steltsestraat Lent 1998 – 1999: botmateriaal

13-06-2019: Sl1 Steltsestraat Lent 1998 – 1999: (bewerkt) natuursteen

Vol frisse moed zijn we rond koffietijd ( met heerlijke taart) begonnen aan een enorme stapel kratten met natuursteen. Opdracht luidde: maalsteen, bewerkte stenen, slijpstenen e.d. eruit halen voor nadere bestudering en de rest “afvoeren”. Zo gezegd, zo gedaan” en rond 4 uur konden we de categorie steen afsluiten met ‘n aantal leuke vondsten (zie foto’s van Aad)

Marijke Pennings

20-06-2019: Sl1 Steltsestraat Lent 1998 – 1999:
Bouwkeramisch materiaal (en een paar andere zaken)

Vandaag is onze groep bijgestaan door Paul Ewals. Omdat Ben op vakantie is, beginnen we met de club van 4 aan de categorie baksteen en bouwmaterialen. Veel stof en veel gefragmenteerde dakpannen, bakstenen en af en toe een verdwaald zakje inheems/ Romeins aardewerk, dat moet wachten op ‘n volgende keer. Vooral Romeins heeft nu de aandacht, en dakpanstempels, dus het verdwaalde plastic en nieuwe tijd vloertegelstukken werd meteen opzij gelegd. Een groot stuk (3 passende stukken) van ‘n tegula was wel de vondst van de dag. ‘n Volgende keer ronden we dit af en wacht ons nog ‘n stapel kratten met huttenleem/ verbrande leem.

 

Op 25-06 zijn we nog even bezig geweest met de laatste kratten bouwmateriaal. Met 4 man vlot ’t werk en kunnen we ‘s middags beginnen met de kratten vol verbrande leem. We letten vooral op leem met afdrukken,( zg huttenleem) en afgesmeerde (of bepleisterde?) stukken. Ook zijn we attent op het vinden van fragmenten weefgewicht, netverzwaringen en spinklossen, die we al gauw aantreffen. We voeren veel stukken af.

 

01-07-2019: 
Zo rond de klok van 11 hebben we ons verzameld rond nog vele kratten met leem en verdwaalde andere materialen. Voor aanvang van onze hulp hebben we al ’n keer bijzonder aardewerk kunnen bekijken, dat in een kuil aangetroffen was, het z.g briquetage aardewerk waarin zout verpakt werd. Het lijkt inderdaad op leem, maar toen we ‘n aantal stukken ertussen zagen, en de stukken uit de kuil nogmaals bekeken, waren we overtuigd dat ‘t goed was, en waarschijnlijk uit de omgeving van de kuil, waaruit de vondsten al geselecteerd waren voor onderzoek. Dubbelcheck was de kaartjes bekijken…dezelfde datum, dezelfde put! En nog wel ’n bodemfragment! Volgende keer verder met ’t laatste leem en dan wacht ons nog de groep aardewerk.

 

 

15-07-2019:
Vandaag dus beginnen met ‘t aardewerk. Na al het stoffige leem is dit ‘n welkome afwisseling. We letten vooral op T.S. aardewerk, en randen van inheems AW. Ook bijv. fragmenten van oren. Er komen uiteenlopende voorwerpen tevoorschijn uit de kratten, die we allemaal goed bekijken (zie foto’s van Aad). Tegen het eind van de middag zijn we door het aardewerk heen.

22 juli 2019:
We gaan aan ‘t puzzelen en kijken in eerste instantie per vondstnummer wat er past. Er wordt al ‘t een en ander geplakt.’Het is niet echt makkelijk, en nog de vraag of we een van de “potten” (archeologisch) compleet krijgen. Het is heel bijzonder om zo veel van dit aardewerk door onze handen te laten gaan.

 

26 juli: 
Bij tropische temperaturen zijn we blij met het koele depot, waar we onze puzzel- en plakactiviteiten vervolgen. Aan de foto’s kunnen jullie zien dat ‘t al enigszins tot resultaat leidt. We hebben inmiddels de scherven met vondstnummers, die in hetzelfde vlak zijn verzameld gemengd, om zo nog meer scherven passend te krijgen. Wordt vervolgd.

 

 

 

05 en 7 augustus: De kratten met scherven die bekeken zijn, worden nog eenmaal gecontroleerd en bodemfragmenten en randen nogmaals bekeken( zie foto’s) Op een reguliere clubavond wordt nog even een passend stuk aan ‘n zoutcontainer gevonden!

 

12 augustus Sl1: Marijke P. puzzelt verder aan  het briquetagevaatwerk, dat ondertussen al aardig gevorderd is. Een bijna archeologisch complete pot (bodem, wand, buik en rand) is al geplakt.

Pl7:

Marijke M., Aad en Ben ontfermen zich over ‘n hoeveelheid steengoedscherven uit een beerput (Pastoor van Laakstraat, Lent), puzzelen en plakken, zodat het alsnog gefotografeerd kan worden.

19 augustus Ste3:

26 augustus: Aan de beurt zijn vandaag de kratten van Ste2+3 Steltsestraat Lent

 

 

 

Wordt vervolgd,
Marijke Pennings

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *