Project Piersonstraat 2019

Jan, Jan en Kees met ‘basaltware’ (Engels aardewerk) uit de beerputten van de Piersonstraat 

Elke woensdagavond staat het archeologisch depot in het teken van de Piersonstraat (Nijmegen). Telkens een paar foto’s van vondsten die op de wekelijkse werkavond het meest opvielen..
De vondstpakketten worden nu gescheiden en gesorteerd op categorieën, zoals glas, aardewerk, porselein, metaal en van een nummer voorzien enz. Daarna gaan we ze determineren en toewijzen aan sporen en putten waar ze gevonden zijn.

 

02  januari 2019:

De eerste werkavond in het nieuwe jaar wordt traditiegetrouw altijd afgesloten met een nieuwjaarsborrel. Ook zijn de eerste vondsten (al)weer een cadeautje, het jaar is weer goed van start gegaan! 

 

09 januari:

Ook op tweede werkavond in 2019 was het aanbod dermate groot dat er weer een greep uit de vondsten gedaan is, de meeste foto’s gaan voorlopig in het archief..

 

 

16-januari 

23 januari

30 januari: weer een greep uit het wekelijkse aanbod 

 

6 februari 

 

13 februari 

Vanavond werden we door Kees Brok bijgepraat over het ‘Deventer Systeem‘, waarmee we vanaf volgende week de scherven en voorwerpen uit de beerputten van de Piersonstraat gaan classificeren. Dit systeem is ooit mede opgezet door ons oud-lid Jan Thijssen en wordt sinds 1989 toegepast. De redactie van het Deventer Systeem berust bij Sebastiaan Ostkamp, Jaap Kottman, Hemmy Clevis, Peter Bitter en Jan Thijssen ✝︎.

 

20 februari, het verhuizen van de dozen met inhoud van alle beerputten uit de Piersonstraat naar een centrale plaats. Hierbij hebben we de dozen van de grootste beerput (put 476) apart gehouden voor een eerste echte determinatie en reconstructie. Daar gaan we volgende week mee starten. De inhoud van put 6 gaat naar de Archeohotspot in het Museum Het Valkhof te Nijmegen.
So, this is how to build a Great Wall:

Beelden van de herinrichting en situatiedetail van put 476 

 

27 februari: Even tijd maken voor een nieuwe groepsfoto voor het archief en meteen daarna aan het werk in een nieuwe opstelling. Vandaag zijn we begonnen aan een enorme puzzel, die voornamelijk lijkt te bestaan uit wit Maastrichts keramiek. Dit moet in het begin van de 20ste eeuw wel enorm populair (of goedkoop) zijn geweest. De eerste resultaten hiervan zullen nog even op zich laten wachten..

 

06 maart 

13 april. Voor wie er op de woensdagavond geen tijd voor heeft, aan het Pierson project is nu ook te werken in Museum Het Valkhof. Loop de Hotspot binnen en ga aan de slag. Het te bewerken materiaal zie je hierboven. Hieronder zie je een schermafdruk van de aankondiging van het Pierson project op de website van Museum het Valkhof (externe link). Kijk daar ook voor de openingstijden van de Hotspot.

 

20 maart.  Er is binnen de groep bedacht de vele scherven nog eens te sorteren op functie om een beter overzicht te krijgen. Bovendien is Melchior begonnen de kommen te sorteren op diameter. Goed plan!

 

27 maart: Behalve het puzzelen door de grootste groep Afd.16-vrijwilligers aan bakken vol met Petrus Regout-wit-ceramisch materiaal, werken op de achtergrond nog twee lotgenoten. Geoff doet nog steeds de kleipijpen die uit deze beerputten komen. Het administratieve stukje van de inventarisatie is in goede handen bij Cees. 

 

3 april:

 

10 april: ‘Hoog’ bezoek en toch gewoon doorwerken aan de Pierson, er komt zowaar voorzichtig wat tekening in sommige stukken op de puzzeltafel..

24 april: voorlopig nog wel bezig met het witte keramiek van Petrus Regout..

01 mei: Er zijn enkele kleine resultaten in het puzzelproces te zien op deze foto’s. Tevens vierden we aan het eind van de avond twee verjaardagen, die van Rianet en Paul met taart èn hartig. Het bleef nog lang onrustig in de stad..

De ArcheoHotspot in Museum Het Valkhof is ook gestart met het scherfmateriaal uit de beerputten van de Piersonstraat. Hieronder het eerste resultaat:

Een slibversierde kom tweede helft van de 18de eeuw
Een slibversierde kom tweede helft van de 18de eeuw

Naar de ArcheoHotspot (Externe link) voor degenen die het ontbrekende stuk willen helpen zoeken..

08 mei:

 

15 mei:

22 mei

05 juni 2019:

12 juni 2019:

19 juni: De geraadpleegde boeken die ik vandaag op de werktafel aantrof:

26 juni 2019:

3 juli: Eindelijk weer kleur op tafel, we nemen langzamerhand afscheid van de witte scherven van Petrus Regout..

10 juli: 

17 juli tijdens de zomer-vierdaagsefeestweek(!):

 

24 juli: werkavond, buiten nog heet, binnen wordt enthousiast doorgewerkt aan project Pi1, niet alleen vanwege de klimaatbeheersing..

 

31 juli: Weer bijna op volle sterkte en hieronder enkele stukken in hun wederopbouw-fase. Te zien is o.a. een mini vuurtest (kinderspeelgoed?). Hopelijk kunnen we ze ooit compleet tonen..

7 augustus: Weer verder met zelfs een nieuw lid: welkom Peter. Tevens vieren Marijke P en Aad H gezamenlijk hun verjaring vanavond.

 

14 augustus:

 

21 augustus:

 

28 augustus:

4 september: De prijzenkast (vitrine) raakt langzamerhand gevuld met door AWN-puzzelaars gereconstrueerd ceramiek, hier een overzicht:

11 september, sfeerbeelden van deze werkavond

18 september

25 september

2 oktober

9 oktober

16 oktober, de activiteiten van deze avond

23 oktober

30 oktober, met een wel heel bijzonder object, een puddingvorm uit de 16de eeuw!

6 november

 

13 november 

 

20 november

 

27 november

4 december: Wat heeft een knikkerbaan met ons project te maken?
In winkelcentrum de Molenpoort (Nijmegen centrum) is een pop-up speelgoedmuseum gevestigd. Er zijn nu een aantal knikkerbanen te bewonderen, gebouwd door Jelle die ongelooflijke ingewikkelde constructies kan bedenken. In een aparte vitrine zijn 165 knikkers van verschillende makelij tentoongesteld die we uit de Pierson beerputten hebben geselecteerd. Hieronder een drietal foto’s ervan..

11 december

 

18 december, de laatste actieve werkavond van 2019. Het was weer een vruchtbaar jaar met gezellige werkavonden. Volgend jaar starten we met een nieuwjaarsbijeenkomst. Er ligt nog materiaal genoeg om weer een jaar mee te vullen! Tot 8 januari 2020!

 

 

 

 

 

Naar Pierson in 2020

Terugblik op project Piersonstraat 2018

Naar de introductie van dit project

Eén antwoord op “Project Piersonstraat 2019”

  1. Heel leuk, zelf ben ik vrijwilliger bij St Archeologie Amersfoort,
    onder meer actief met aardwerk restauratie,

    vr groet

    Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

-+=
Google Translate
Top