Thuiswerkproject Waalkade 2020

Met voorwoord van Pauline de Weijer

 

4 oktober 2020

Het Thuiswerkproject Waalkade is tot stand gekomen om te voldoen aan de behoefte van de leden van de woensdagavond-werkgroep Nijmegen. Omdat het depot voor AWN-vrijwilligers tijdens de Coronacrisis niet meer toegankelijk is, is gezocht naar een oplossing waarbij leden van de groep thuis met een project aan de slag kunnen. Alleen of in kleine groepjes, binnen of buiten, op afstand van elkaar en binnen de regels van het Coronabeleid.

 

 

Kees Brok
Kees Brok

Om een goede communicatie te garanderen zijn alle projectleden opgenomen in een Whatsappgroep. Op woensdag 23 september gaf Kees Brok aan een aantal leden van onze afdeling een korte inleiding over het project. Deze inleiding is via de Whatsapp gedeeld met alle groepsleden. Een korte samenvatting.

Project
Het gaat om de determinatie van de inhoud van een beerkelder die in 1996 tijdens een opgraving aan de Lage Markt/Waalkade tevoorschijn is gekomen. Aangezien het om een zogenaamde ‘groene’ beerkelder ging (met relatief verse beer) werd besloten deze uit te laten zuigen. Daarna is de inhoud gewassen, gezeefd en opgeslagen in het depot. Daar is het materiaal recent tevoorschijn gekomen en omgepakt in kratten.

Opgravingslocatie
 

Opgravingslokatie Waalkade
Ter hoogte van de huidige Fyrley Foodbar, naast galerie Marzee. Op bovenstaande foto uit 1996 kijk je tegen de zijwand van de galerie aan, waarbij links de Waalkade en rechts de Lage Markt is gesitueerd
Waalkade/lage Markt Nijmegen
Situatie 2 oktober 2020. Resp zijde Lage Markt en zijde Waalkade

Waalkade Nijmegen

 

Waalkade Nijmegen

Klik beide tekeningen aan voor een PDF in groot formaat

Bovenstaande vlaktekeningen uit 1996 geven een beeld van de opgraving en de plaats van de kelder (in het midden). Het is mogelijk of zelfs waarschijnlijk dat de kelder meerdere huizen heeft bediend. De aanwezigheid van slakken in het materiaal duidt er wellicht op dat een van de panden onderdak bood aan een geelgieter (kopergieter).

Waalkade Nijmegen 1669

St.-Antonispoort
De huidige situatie van dit rijtje huizen, waarbij de St.-Antonispoort een goed ankerpunt is.

In Verborgen Verleden, Bouwhistorie in Nijmegen (aanwezig in onze bibliotheek onder no. Ges 016), zie je op pagina 95 nog eens om welke panden het gaat. Vanaf de Waalzijde gezien de huizen helemaal rechts t.o.v. de St.-Anthonispoort. Een kleine uitsnede uit de betreffende afbeelding heb ik hier bijgevoegd. Het gaat om een deel uit de geschilderde vogelvluchtplattegrond van Hendrik Feltman uit 1669, gezien vanuit het Noorden.

Procedure
Eerste ronde: het materiaal wordt door de thuiswerkgroepen gesplitst. Aangezien het één vondstnummer betreft, is de administratie relatief eenvoudig. Besloten wordt om zo ver mogelijk te gaan met splitsen en het materiaal zoveel mogelijk onder te verdelen. In een later stadium is het eenvoudiger reeds gesorteerd materiaal samen te voegen dan het weer opnieuw naar een thuisgroep te vervoeren om verder te sorteren.

Tweede ronde: na het splitsen gaat het materiaal terug naar het depot. Daar worden de materiaalgroepen van de verschillende thuisgroepen samengevoegd. Na een inschatting van de situatie wordt de volgende stap bepaald. Dit kan per materiaalsoort uiteraard verschillen: determineren, beschrijven, wegen, meten, plakken. Op basis van de voorkeuren van de groepsleden gaan de gesplitste materiaalgroepen naar de thuisgroepen om volgens afspraak verder te worden behandeld.

Derde ronde: Na afronding gaat het materiaal terug naar het depot. Hier wordt nader bekeken welke informatie nog nodig is en in hoeverre de groepsleden hier een bijdrage aan kunnen leveren. Van de uitkomsten wordt in ieder geval een rapportage opgesteld.

De onderstaande foto’s geven een beeld van de eerste opstart.
23 september 2020

29 september 2020

Thuiswerkgroep Huissen
Thuiswerkgroep Huissen
Thuiswerkgroep O'Singel Nijmegen
Thuiswerkgroep O’Singel Nijmegen
Thuiswerkgroep Groesbeek 1 okt
Thuiswerkgroep Groesbeek 1 okt

Wordt uiteraard vervolgd..met behulp van jullie bijdragen!

-0-0-0-0-

Hieronder beelden van de vorderingen van deelgroep O’15 van maandag 5 okt 2020. Met foto’s van Wim Weyers. Er zat nog een verrassingsei tussen, wie durft hier iets over te vertellen? Maten van de twee vondsten zijn 0,5 en 3cm. Schatting, want inmiddels heeft Kees de boel weer opgehaald. De grootste zou best eens een munt kunnen zijn!?

-0-0-0-0-

Woensdag 07-10 Groesbeeks geluk in de thuiswerkgroep..

Donderdag 08-10 Thuiswerkgroep Huissen

-0-0-0-0-

Hierbij weer een impressie van onze bijeenkomst van vandaag, dinsdag 13 0ktober, en de vondsten tussen het ‘overig’. foto’s Wim Weyers. De pijpen zijn gedetermineerd door Geoff Parsons.

-0-0-0-0-

15 oktober: de bijdrage van thuiswerkgroep Huissen, aanwezig: Narda en Rianet. Er is nogal wat discussie over één voorwerp (foto1, 2 en 3) Samenvatting: Het is 5 cm in doorsnede, van bovenaf keurig rond met een deukje in het midden.
Van opzij is het bijna wigvormig maar niet symetrisch.  Volgens Rianet is het keramisch en er lijkt een beschadigde toplaag op te zitten.

Vanaf een foto af is het moeilijk oordelen. De mogelijkheden die geopperd zijn: oker, klappersteen, hamersteen, een steen om iets te strijken of te polijsten, het zou een soort wrijfsteentje kunnen zijn bv om leer te polijsten. Verder: Napjessteen, om kruiden fijn te wrijven. Dan hoort er een grotere steen bij waar een kommetje in gesleten is. Voor het fijn malen van kruiden. Maar men denkt dat het ook voor het vermalen van pigmenten is gebruikt. In elk geval Neolithisch tot Romeins. Gevraagd een oordeel! Wie? En anders zullen we moeten wachten tot ‘na Corona’ dan kunnen we het allemaal weer in de handen nemen en van dichtbij bekijken.. Tekst gaat verder na de foto’s.

Tekst ingevoegd 12-11-2020 via Rianet Knevel:

Het steentje waar we al zoveel ideeën over hebben uitgewisseld in onze App-groep is vandaag bekeken door Sebastiaan Knippenberg. Expert in natuursteen met gebruikssporen. Hij ziet duidelijk gebruikssporen. Zowel op de buitenrand als op de deukjes waar je je vingers in zet wanneer je het vastpakt. Er zit glans in die deukjes van het vastpakken. Hij lijkt dus inderdaad een klein werktuigje maar het is onbewerkte steen. Het lijkt te zijn gebruikt als mogelijk een klein vijzeltje. Misschien om kruiden fijn te wrijven. De slijtsporen wijzen niet op ruwer gebruik. Het is een soort stenen werktuigje dat ruim tot in de middeleeuwen is gebruikt. Het kan steentijd zijn maar ook 1500. Met name arme mensen hebben nog eeuwen van dit soort stenen gebruik gemaakt.

-0-0-0-0-

20-10-2020 Thuiswerkgroep Huissen 

Naast het inmiddels gebruikelijke aardewerk, glas, zaden, vis, schelp en bot, houtskool ed. hadden we vandaag twee pijpen met merktekens, flinke brokken vuursteen, delen van schroeven en een stukje bruine vervilte stof. Aanwezig waren wederom Ellen, Narda en Rianet. De foto’s zijn van Rianet. De pijpen zijn gedetermineerd door Geoff Parsons.

-0-0-0-0-

20-10-2020 Thuiswerkgroep O’15 
Weer enige afbeeldingen van de werkzaamheden van vandaag in de openlucht-werktafel bij Wim Weyers. 3 bikkels trotseren het weer (weer). De laatste foto’s betreffen de kratten van bezorgservice Fa. K. Brok. Deze kan wedijveren met die van Bol.com. De foto’s zijn van Wim.

-0-0-0-0-

22-20-2020 Thuiswerkgroep Groesbeek

 In Groesbeek is gister gewerkt door Cecilia, Jan van Daalen en Pauline. Vergeten foto te maken. Highlight was dit prachtig geiriseerde stukje glas met versiering.
Vandaag gewerkt door Jan Jansen, Melchior en Pauline. Zie foto.
Even een inhaalslag gemaakt met de pijpenkoppen, dan heeft Geoff ook weer iets te doen (Geoff heeft ze inmiddels hieronder weer van commentaar voorzien). Als het niet scherp genoeg is hoor ik het wel. Wat heerlijk toch zo’n berg strooigoed op je tafel. Geen heel bijzondere vondsten, maar de variatie aan vondsten neemt wel toe: een bekledingsnagel, een visloodje, een kraal, meer van het zalfpotje, dierentanden, stukjes wandtegel en de tekst ‘LOR’. Raden maar wat daar gestaan heeft!

-0-0-0-0-

28-10-2020

Enkele highlights van thuiswerkgroep O’15
Helaas is Frans afwezig in afwachting van zijn knieoperatie, we wensen hem alle sterkte toe! En dat hij maar weer gauw aantreedt op het schervengericht.
Mark en Wim trotseren ondertussen de buitentemperaturen zolang het nog kan. Foto’s van Wim Weyers.

-0-0-0-0-

28-10 en 29-10 2020 Thuiswerkgroep Groesbeek (met foto’s van Pauline en de beschrijvingen van de pijpenkoppen door Geoff:

02-11-2020

Beelden van de (Tuin)werkgroep O’15, in de regen, maar wel in gezonde buitenlucht, bezig met het ontrafelen van de geheimen van de Waalkade.
Met foto’s van Wim. Samen met Mark onder het tentzeil.

05-11-2020

Met onderschriften van Pauline

 

10-11-2020

Hierbij weer de oogst van onze bijeenkomst van vandaag. Mooie dag en we hebben stevig doorgewerkt, 2,5 krat geleegd. Wim en Mark.
Met commentaar bij de foto’s van Ben Teubner. Bij de pijpenkoppen: Geoff Parsons.

10-11-2020 Thuiswerkgroep Huissen, Rianet:

 

11-11-2020 Thuiswerkgroep Groesbeek. Op de beruchte 11-11 is er slechts een been binnengekomen, maar wat voor een.. (Cecilia)

 

17-11-2020 Thuiswerkgroep O’15 (met de tekst/foto’s van Wim):

 

18-11-2020 Thuiswerkgroep Groesbeek, Pauline:

25-11-2020  (Pauline de Weijer)

27-11-2020: Thuiswerkgroep O’15 (met de tekst/foto’s van Wim):
Hierbij enige foto’s van onze vondsten van 27 november j.l. Na 9 keer was dit de laatste maal buiten, vanaf nu overwinteren we bij Mark in de keuken en zetten de werkzaamheden voort. We gaan naar buiten als het lentezonnetje weer gaat schijnen.

01-12-2020 Thuiswerkgroep Huissen
Voor Roemer zie Wiki

02-12-2020: Thuiswerkgroep Groesbeek

02-12-2020: De Thuiswerkgroep 0’15 is vanwege de kou verkast naar de keuken van Mark (en Ellen, die in een andere thuiswerkgroep zit).  Deze werkgroep heet dus voortaan vanTriest.. Met foto’s van Mark van Loon

11-12-2020 Thuiswerkgroep van Triest: Dit was vandaag de oogst van Wim, Frans en Ellen (Ik verving een zieke collega).
Alles vondstnummer 152. 

15 en 16 december

De thuiswerkgroepen vinden elkaar in kralen..

Naar het thuiswerkproject in 2021

2 antwoorden op “Thuiswerkproject Waalkade 2020”

  1. Wat een bijzonder mooi project. Geweldig zoals deze AWN-afdeling dit oppakt en van de (corona-)nood een deugd maakt. Hier word ik echt warm van, als voorzitter van deze club, maar ook persoonlijk! Want de locatie waar deze spullen zijn opgegraven is de geboorteplek van mijn vader. Dat heette toen Klein Venetie, omdat het bij hevige regenval regelmatig onderliep. Zelf ben ik op een steenworp afstand geboren en getogen (hoek Papengas-Oude Haven) en herinner mij nog de hoefsmid die er tegenover de paarden van hoefijzers voorzag. Ik sluit dan ook niet uit dat er meer hoefijzers gevonden worden. Ben benieuwd wat er verder boven water / op tafel komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

-+=
Google Translate
Top