In coronatijd werkten we thuis in kleine groepen of zelfstandig.
Project Waalkade loopt nog steeds en is min of meer per product opgesplitst in werkgroepjes.
Zo hebben we werkgroepen met roodbakkend ceramiek, het witbakkende, porselein, kleipijpen etc. Ook glas wordt gerestaureerd indien mogelijk. Hieronder een paar foto’s van de afgelopen maanden. Ze zijn gemaakt door de leden van de werkgroepen.
Het eerdere project Piersonstraat pakken we t.z.t. weer op wanneer project Waalkade gereed is.
Hieronder de bewerking van een fles door Mark van Loon, van scherven tot fles.
Een blik op overige groepen en werkzaamheden
Vanaf 23-02 is het archeologisch depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg weer open voor AWN leden en geïnteresseerden.
Normaal zijn elke woensdagavond leden van Afd. 16 bezig met een binnenproject. In dit geval met de restanten uit een beerkelder aan de Waalkade te Nijmegen.
Vanwege de coronapandemie hebben we een kleine 2 jaar thuis gewerkt in kleine groepen, in het begin vooral buiten. Nu alles weer vrijgegeven is kunnen we weer terecht in het pand van Bureau Archeologie te Nijmegen.
Hier is meteen weer enthousiast begonnen met het teruggebrachte huiswerk van de afgelopen periode. Waarvan hier de eerste beelden van 23-02-2022. Wordt vervolgd!
02-03-2022:
Vandaag introduceerde Melchior Kremers zijn eigen versie van ‘het Deventer systeem’. Deze is met afbeeldingen verlucht om het zoeken in dit systeem gemakkelijker te maken. Het Deventer systeem is het classificatiesysteem voor laat- en postmiddeleeuws aardewerk en glas. Het is ontwikkeld door Hemmy Clevis, Jaap Kottman en Jan Thijssen.
Ook een invulformulier is inbegrepen. Het zal voor velen een handig hulpmiddel kunnen zijn om een hoeveelheid aan vormen en functies van aardewerk en glas uit onze projecten te goed kunnen rubriceren. Het hulpmiddel heet ‘Eerste hulp bij diggelen’ Het bestaat uit 2 delen. Wanneer we genoeg gepuzzeld en geplakt hebben zal het zeker in de praktijk getest gaan worden..
09-03-2022:
16-03-2022:
Vanavond werden nieuwe leden geïntroduceerd door Pauline en Leo, terwijl Cees een rondleiding gaf in het depot.
Van de laatste twee weken: veel roodbakkende scherven, twee jarigen, gebak en aardbeien!
In de hoek van het depot waar zo volhoudend met het fijne industriële aardewerk en porselein van de Waalkade gepuzzeld wordt, valt het aantal reparatiegaatjes in het materiaal op.
Blijkbaar waren onze voorouders zuiniger op hun servies dan wij tegenwoordig. Zelfs eenvoudig gebruiksaardewerk werd gerepareerd. Men gaf ons dus al het voorbeeld voor hergebruik door restauratie, met krammen, dat dan weer wel. Hierover is een aardige PDF te bekijken: ‘Van porseleinkrammer tot keramiekreparateur‘.