Agenda

 

 

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

Attentie!

Beste AWN-ers,

Update AWN projecten

Het gebouw aan de Nieuwe Dukenburgseweg blijft  gesloten tot minimaal 28 mei. We zullen dus nog even geduld moeten hebben. Je krijgt daarover tzt bericht via de site en/of nieuwsbrief van uw secretaris.

Met vriendelijke groet,

Kees

-0-0-0-

Romeinenweek

Zaterdag 25 april start de eerste online editie van de Romeinenweek! Met een breed overzicht aan van leuke en educatieve activiteiten die jijzelf vanuit je eigen huiskamer kan doen. Van vlogs tot knutselpakketten en van online tentoonstellingen tot spellen & games! De Online Romeinenweek vindt van 25 april t/m 3 mei plaats op www.romeinenweek.nl en op de websites en sociale media van onze deelnemers.

Romeinenweek 2020

-0-0-0-

Romeinse Limes Kwartetspel

Tijdens de Romeinenweek 2020 verschijnt het eerste echte Romeinse Limes kwartet. Tien musea en enkele gemeenten laten de mooiste vondsten en plekjes langs de Limes zien. Dit alles in een speels en uniek voor iedereen bekend kaartspel, het kwartet. Er zijn 13 categorieën met bijzondere foto’s en leuke weetjes. Leuk voor jong en oud om te spelen en al spelenderwijs meer te ontdekken over de Romeinen in Nederland. Het kwartet maakt de Limes zichtbaar en benadrukt de samenwerking tussen de verschillende locaties van de Romeinse Limes in Nederland. Spelenderwijs maakt je zo kennis met een uniek stukje Romeinse geschiedenis. En als we straks weer op pad kunnen, een goede reden om al deze locaties te bezoeken!

Dit kwartetspel sluit aan bij de aanvraag voor het UNESCO Werelderfgoed van de Neder Germaanse Limes en is in samenwerking met de diverse musea, de Nederlandse Limes Samenwerking en Romeinse Limes Nederland tot stand gekomen. Vanuit Gelderland hebben aan het kwartet bijgedragen: Museum Het Valkhof, Nijmegen; Liemers Museum, Zevenaar; Museum Het Pakhuis, Ermelo; Gemeente Arnhem; Tempel | Kerkmuseum, Elst.
De verkoopprijs bedraagt € 9,95 (excl. verzendkosten). Meer informatie: Studio Greenbeard, info@greenbeardstudio.nl Losse verkoop kan ook – zodra dat weer mogelijk is – bij de deelnemende musea en organisaties.

Romeinse limes kwartet

-0-0-0-

De Limes komt bij je thuis de komende weken!

Helaas mogen we de komende meivakantie nog niet lekker met vrienden en familie erop uit. Het grote ruitermasker dat 8 april in Nijmegen langs de Waal is geplaatst, kunnen velen van ons dus nog niet in levende lijve bezoeken. Fietsen of wandelen langs de Limes kan alleen als je in de buurt woont en er niet het openbaar vervoer voor in hoeft. Maar gelukkig is het heel goed mogelijk om thuis, vanaf je terras of luie stoel, meer te weten te komen over dit grootste archeologische monument van Nederland. Of je nu graag een boek leest, een spelletje speelt, wat beeldmateriaal bekijkt of knutselt of kleurt: deze Nieuwsbrief staat bomvol tips voor leuke én leerzame Limesactiviteiten die je thuis kunt doen. En we hopen mét jullie dat we in de volgende Nieuwsbrief weer meer actief nieuws kunnen delen.

Veel plezier de komende weken, of je nu deelneemt aan de online Romeinenweek of toch dat nieuwe boek gaat halen in de boekhandel!

Op de foto: op 8 april jl. werd het kunstwerk van Andreas Hetfeld, een meer dan levensgrote replica van het beroemde Romeinse ruitermasker, op zijn plaats gezet. Het vervoer naar de plek aan de Waal ging per schip Later in het jaar zal het nieuwe kunstwerk officieel worden overgedragen aan de Gemeente Nijmegen.

Doe mee aan de digitale Romeinenweek

 

Van 25 april t/m 3 mei 2020 zal voor het eerst een online editie van de Nationale Romeinenweek plaatsvinden. Ook tijdens de Online Romeinenweek ontdek je de Romeinse tijd in Nederland. Geniet vanuit je huiskamer van online activiteiten en tips voor thuis van tientallen organisaties door heel Nederland!

Wat is er allemaal te doen?

Van online tentoonstellingen tot het zelf uitproberen van Romeinse recepten: er valt van alles te ontdekken komende week. Ga zelf aan de slag met knutseltutorials, stel vragen aan een Romeinse soldaat via Skype of leer bijvoorbeeld meer over het lopende onderzoek naar de Romeinse Villa Voerendaal. Ontdek nieuwe informatie over spectaculaire vondsten, archeologische topstukken en ga achter de schermen bij een museum!
Tijdens de gehele Romeinenweek kun je meedoen aan de online speurtocht: zoek de Romeinse galei. Elke dag wordt er een nieuwe hint onthuld op de website en ga je op zoek naar de Romeinse galei. Weet jij aan het einde van de week het juiste antwoord? Maak dan kans op een exclusieve Romeinse goodiebag!
Daarnaast zal er op vrijdag 1 mei een online pubquiz plaatsvinden over de Romeinse tijd in Nederland, met thema’s als ‘archeologie’ en ‘Romeinen in de populaire cultuur’, op de facebookpagina van de Romeinenweek.

Het volledige programma vind je hier.

-0-0-0-

Algemene Ledenvergadering AWN

Beste afdelingen,

Vanwege de COVID-19 crisis (‘Corona’) hebben we de Algemene Ledenvergadering uitgesteld tot nader order.

Zodra we beter weten hoe de situatie is en er nieuwe ontwikkelingen zijn, zullen we jullie natuurlijk op de hoogte brengen.

Met vriendelijke groet,
Norbert Eeltink
Landelijk secretaris ad interim


 -0-0-0-

Voorjaarsstudiedag NBAG 

De voorjaarsstudiedag 29 maart 2020 is geannuleerd. Het NBAG bestuur heeft besloten om de studiedag te verplaatsen naar 1 november 2020. Alle sprekers hebben weer toegezegd en de locatie is gereserveerd.

Wij nodigen u uit om zondag 1 november 2020 deel te nemen aan de studiedag:

Merovingers tussen hemel en aarde, in het gebied tussen Maas en Schelde

Begin oktober 2020 sturen wij u weer een nieuwe uitnodiging waarna u zich kunt aanmelden. Voor iedereen sterkte en succes waar nodig in deze bizarre tijd,

Met vriendelijke groet, namens het Noord-Brabants Archeologisch Genootschap,

Peter van Nistelrooij
voorzitter NBAG

-0-0-0-

Afdelingsledenvergadering AWN Nijmegen e.o

Beste leden,

Vanwege de door de overheid genomen maatregelen ter bestrijding van het coronavirus heeft het Afdelingsbestuur van de AWN Nijmegen e.o. uiteraard besloten om de voorgenomen Afdelingsledenvergadering van 14 april a.s. voor onbepaalde tijd uit te stellen. Onze werkruimte aan de Nieuwe Dukenburgseweg zal in ieder geval tot 28 april gesloten blijven.

Met vriendelijke groet,

Leo ten Hag

 

 

-0-0-0-

Gelderse Archeologie Dag

 

Geachte lezer,

In verband met het Coronavirus moeten we u helaas meedelen dat de Gelderse Archeologie Dag 2020 van 17 april aanstaande zal worden uitgesteld.
Hoe lang de maatregelen nog van kracht zullen zijn, weten wij op dit moment helaas ook niet. Hierdoor kunnen wij vooralsnog geen nieuwe datum presenteren.

Dit betekent dus niet dat de Gelderse Archeologie Dag volledig zal worden afgelast. We blijven druk bezig om ons 90-jarig jubileum zo bijzonder mogelijk te maken. De extra tijd geeft ons wellicht de mogelijkheid om nog meer interessante onderdelen aan het programma toe te voegen.

Wij houden u waar nodig op de hoogte.
Volg de ontwikkelingen en informatie over de Gelderse Archeologie Dag 2020 ook via Facebook en Instagram.

Met vriendelijke groet,
Eelco Alink
Dagelijks Bestuur

 

-0-0-0- 

Congres Strijdigheden

Strijdigheden 4 wordt verplaatst
Welkom bij Strijdigheden..
De vierde editie van Strijdigheden vindt plaats in Castricum in het Huis van Hilde. De oude datum (8 mei) kan vanwege de aangescherpte regels niet doorgaan. Een alternatieve datum volgt z.s.m. U kunt zich natuurlijk nog steeds gewoon aanmelden.

Over Strijdigheden
Congres Strijdigheden stelt zich ten doel het jaarlijks ijkpunt te zijn voor de ontwikkelingen binnen de conflictarcheologie in Nederland. De nadruk zal daarbij liggen op de archeologische praktijk en de vragen waarmee het vakgebied zich geconfronteerd ziet.

Met vriendelijke groet,
Het organiserend comité,

-0-0-0-

Lezing Afd. 16

9 juni: Lezing (spreker en onderwerp worden nog bekend gemaakt)
Cipresstraat 154, 6523 HR Nijmegen, aanvang 20.00uur.

 

-0-0-0-

 

 

Naar de laatste Nieuwsbrief