Agenda

Laurens van der Feijst tijdens lezing ‘opgraving Via 15’  op 16-04-2019

 

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

Romeinendag 2019
Maandag 4 november in Museum het Valkhof


De jaarlijkse Romeinendag komt er weer aan!

 In samenwerking met Romeinse Limes Nederland organiseert RomeinenNU de jaarlijkse Romeinendag. Deze dag is bedoeld voor alle professionals en geïnteresseerden die zich bezig houden met de Romeinse tijd in Nederland.

 De Romeinendag vindt plaats op maandag 4 november in Museum het Valkhof te Nijmegen. Informatie over het programma en het aanmelden voor deze middag volgt zeer binnenkort!

———-

Romeinennieuws

Romeinenweek 2020

De datum van de eerstvolgende Nationale Romeinenweek is bekend! Deze zal plaatsvinden van 25 april t/m 3 mei 2020. Het thema zal zich focussen op archeologie. De komende tijd zal meer over het thema en de plannen te vinden zijn.

———-

Vitalis – Een Romeins/Bataafs theaterspektakel

Zondag 13 oktober vindt in Arnhem-Zuid een bijzonder theaterspektakel plaats. Tientallen Romeinse en Bataafse soldaten gaan de strijd aan op de plek waar 1950 jaar geleden in het jaar 69 de Bataafse Opstand plaatsvond.

Tegen de achtergrond van de mythes en feiten rond de deze opstand wordt deze unieke theatervoorstelling opgevoerd bij de Romeinse tuin in Meinerswijk, vlakbij het castellum en de limes. De theatervoorstelling wordt gespeeld door Stichting Foeks – Spectaculair Historisch Verteltheater in samenwerking met zo’n 70 Romeinse en Bataafse re-enactors en figuranten.

De voorstelling is gratis te bezoeken. Reserveer hier je toegangskaart(en)!

 

———-

Wandel je mee langs de limes?

Tijdens de Maand van de Geschiedenis kun je al wandelend de limes leren kennen. Romeinse Limes Nederland organiseert drie wandelingen, een in elke provincie waardoor de limes loopt. Een gids geeft uitleg, en besteedt daarbij zoveel mogelijk aandacht aan het leven van de vrouwen en mannen die leefden langs de limes. Wat weten we van hen, hoe leefden zij, wat is er van hen overgeleverd? Iedere wandeling heeft daarbij zijn eigen invalshoek. Een van de wandelingen is een rondwandeling, de andere twee starten en eindigen op verschillende plaatsen.

Uit Romeinendagen Nijmegen 2012 op het Kops Plateau

Gratis
De wandelingen zijn gratis, maar opgave is gewenst. Er kunnen telkens 25 mensen deel nemen. De wandelingen vragen een goede conditie en stevige schoenen. Opgave is mogelijk vanaf 1 week voorafgaand aan de wandeling, via info@romeinselimes.nl. Na opgave ontvang je nadere gegevens over het startpunt.

Waar? 
Gelderland – rondje Kopsplateau
Datum: woensdag 23 oktober, start om 13.00 uur
Opgave vanaf: woensdag 16 oktober
Lengte: ca. 6,5 km
Gids: Paul van der Heijden

Klik hier voor het volledige programma

———-

Opening Rottahuis en middeleeuwse markt tijdens de Nationale Archeologiedagen

 
De Nationale Archeologiedagen zijn van 11 tot en met 13 oktober. Ook in Rotterdam en Vlaardingen is er dan veel te beleven.
 
Opening Rottahuis in Vlaardingen
Op de plek van de Markthal zijn in 2010 de resten van het Rottahuis uit de 11e eeuw opgegraven. Het huis is op ware grote nagebouwd in het nieuwe natuurgebied Broekpolder in Vlaardingen en maakt deel uit van het Educatief Archeologisch Erf. 
De officiële opening is op vrijdag 11 oktober om 17.30 uur door wethouder en locoburgemeester Wijbenga van Rotterdam en burgemeester Jetten van Vlaardingen.
Het Rottahuis is tijdens de Nationale Archeologiedagen te bezoeken op 12 en 13 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. Daarna iedere zondag van 12.00 tot 15.00 uur met excursies vanaf de ontvangstlocatie aan het Klokbekerpad 1 (locatie prehistorische boerderij) of op afspraak.

Middeleeuwse markt in Rotterdam:
Dompel je onder in het leven van 1000 jaar geleden tijdens de middeleeuwse markt. Laat je verrassen door een goochelaar, luister naar muziek uit die tijd, leer weven en proef middeleeuwse hapjes. De markt is op zaterdag 12 oktober van 10.00 tot 16.00 uur naast de Markthal en het Martcafe.
Op de markt is ook een film te zien over de bouw van het Rottahuis. Wie woonden er en hoe leefden ze, daar kom je op de middeleeuwse markt achter.
 
Vijf jaar De Tijdtrap
De Tijdtrap bestaat vijf jaar. Vanaf de middeleeuwse markt start elk uur een rondleiding naar de Tijdtrap in de Markthal. De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal. Alle voorwerpen zijn gevonden bij de opgraving voorafgaand aan de bouw van de Markthal en vertellen samen het verhaal van deze plek.

Meer informatie Archeologie Rotterdam
Meer informatie over de Nationale Archelogiedagen

———-

Achterhoekse Archeologiedag

Op 8 november 2019 organiseert de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) de Achterhoekse Archeologiedag bij Erve Kots, Eimersweg 4 in Lievelde. In de ochtend worden er lezingen gegeven over verschillende archeologische onderzoeken en opgravingen in de regio Achterhoek. Het programma is te vinden op www.odachterhoek.nl. In de middag kun je zelf met archeologie aan de slag tijdens de verschillende workshops die er gegeven worden. De entree voor deze dag is gratis. Wel vragen we je om je vooraf op te geven. Opgeven kan door een mail te sturen naar archeologie@odachterhoek.nl.

 

 


Resterende WOII events

Sept (t/m mei 2020):
‘Café van Lin in oorlogstijd’ 
Overasselt — Uitvaartcentrum Monica Zeegers 

 
10 okt: 
Presentatie boek “Het verdriet van Nijmegen” van Bart Janssen 
Stevenskerk – Nijmegen 16.30 – 18.00 uur

19 okt :
Presentatie boek “5 jaar Sunset march” 
15.00 – 17.00 
Boekhandel Dekker van de Vegt – Nijmegen 

 


Naar de laatste Nieuwsbrief