Agenda

 

 

Secretariaat Afdeling 16 Nijmegen e.o.:
L.H.W. ten Hag
Lorkenstraat 14
6523 DR Nijmegen
E: lhwtenhag@planet.nl
T: 06 30363100

 

 

 

Geplaatst 17 januari:

Verdronken wereld in de Noordzee

In het voorjaar van 2021 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling Doggerland. Verdronken wereld in de Noordzee. Deze tentoonstelling neemt bezoekers mee naar een immens, onontdekt gebied dat tot zo’n zevenduizend jaar geleden voor de kust van het huidige Nederland lag.

Koude steppe
Gedurende de ijstijden was de Noordzee een koude steppe, waar wolharige neushoorns, mammoeten, rendieren en Neanderthalers leefden. Het landschap strekte zicht uit tussen Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Tegenwoordig wordt dit gebied Doggerland genoemd.

Naar de website (externe link)

 

Geplaatst 16 januari:

Verhaal van Gelderland: Online Symposium

Auteurs van het meerdelige boek Verhaal van Gelderland gaan op vrijdag 12 februari 2021 in discussie met vakgenoten over de aanpak van het project en over de voorlopige resultaten ervan. Wat zien zij als belangrijkste historische ontwikkelingen in ‘hun’ periode? Met welke dilemma’s worstelen zij? En wat is de betekenis van hun werk binnen het bredere terrein van de regionale geschiedschrijving? Een kritisch gesprek over een omvangrijk project in wording.

Het symposium bestaat uit vijf sessies van een uur en kan online worden bijgewoond. Het is ook mogelijk om slechts een deel van de sessies te volgen. Men kan via deze link aanmelden.

Enkele namen: Dolly Verhoeven, Joep Hendriks en Paul van der Heijden

-0-0-0-0-

 

Geplaatst 18 december 2020

Uitnodiging digitale Romeinendag, 22 januari 2021

 

Zoals eerder aangekondigd organiseren RomeinenNU en Romeinse Limes Nederland dit jaar geen fysieke Romeinendag. Daarvoor in de plaats komt een online editie, op vrijdag 22 januari 2021. Tijdens deze bijeenkomst wordt u bijgepraat over tal van nieuwe ontwikkelingen in ‘Romeins Nederland’, en hoort u onder andere over het grote NWA-onderzoeksproject dat onder leiding van dr. Saskia Stevens door de Universiteit Utrecht gestart zal worden, Constructing the Limes.

Wouter Vos zal vertellen over de bijzondere betekenis van de vondsten in Valkenburg. Foto Bas Kijzer

Sprekers zullen zijn:
Dr. Annet Nieuwhof (Rijksuniversiteit Groningen), over Romeinen in Noord-Nederland;
Dr. Stijn Heeren (Vrije Universiteit Amsterdam), over Friezen in Bataafse dienst;
Dr. Saskia Stevens (Universiteit Utrecht): Constructing the Limes, over wat het project voor ons en voor het publiek gaat betekenen;
Dr. Wouter Vos (Vos Archeo, Saxion Hogeschool), over het belang van de recente vondsten in Valkenburg.

Verder is er een bijdrage vanuit Duitsland, over de nieuwe plannen van het Archeologisch Park in Xanten en over de grote Landesausstellung die in september 2021 gepland staat rondom de Limes. Verder is er gelegenheid flitspresentaties te houden. Als u geïnteresseerd bent een flitspresentatie te houden, neem dan zsm contact op met Lara Boon van RomeinenNU, via lara@romeinen.nu. Tijdens deze flitspresentaties krijgen ondernemers en onderzoekers gelegenheid hun nieuwste projecten te presenteren. De flitspresentaties duren telkens 2 minuten en zijn van te voren opgenomen.

De middag zal starten om 13.00 uur en eindigen om 17.00 uur. We bouwen een pauze in, en bekijken de mogelijkheden om na afloop een digitale borrel te houden. Na opgave ontvangt u kort voor 22 januari de link om deel te nemen aan de Romeinenmiddag.

Aanmelden hieronder:

Ja, ik neem graag deel aan de Romeinendag op 22 januari 2021

-0-0-0-0-

 

Geplaatst 25-10-2020

Digitale lezingenserie Prehistorie van Noord-Nederland

 

Op 1 november start de nieuwe lezingenreeks bij het Hunebedcentrum​ waarbij archeologie en prehistorie centraal staan. De afgelopen jaren zijn er uitzonderlijke vondsten gedaan die het verhaal van de prehistorie in Noord-Nederland verrijken en aanvullen. Daarom is het een mooi moment om in een vogelvlucht van een viertal lezingen door de prehistorie van Noord-Nederland te gaan. Tijdens de lezingenreeks wordt u verteld over de tijd van Neanderthalers tot en met de Metaaltijden op basis van de meest recente inzichten en onderzoeken. Naast dat Noord-Nederland in een breder perspectief wordt geplaatst, wordt er ook ingezoomd op het regionale verhaal.

De lezingen worden gehouden op zondagen en beginnen om 14.00 uur. Alle lezingen zijn alleen digitaal te volgen. Dit is een alternatief voor de lezingen in het Hunebedcentrum, zoals we deze voor de coronamaatregelen in gedachten hadden.

U kunt zich opgeven via e-mail: communicatie@hunebedcentrum.nl
Dat kan per lezing of voor de hele serie. Na opgave ontvangt u een link waarmee u de lezing online kunt volgen. Heeft u interesse in de prehistorie en de recente ontwikkelingen, dan mag u deze lezingenserie eigenlijk niet missen.

1 november 14:00 uur
Leven aan de rand van de oerwereld: De Neanderthaler in Noord-Nederland
Marcel Niekus, archeoloog

29 november 14:00 uur
Jagen in het oerbos: Een Mesolithisch leven in overvloed
Dick Schlüter, historicus en amateurarcheoloog

24 januari 14:00 uur
De Jonge Steentijd in Drenthe, een verhaal over lokale en continentale ontwikkelingen
Daan Raemaekers, hoogleraar Archeologie van Noordwest-Europa; directeur van het Groninger Instituut voor Archeologie

7 februari 14:00 uur
Zwaarden, zout en zwervende erven: brons- en ijzertijdgemeenschappen in breder perspectief
Stijn Arnoldussen, universitair hoofddocent Late prehistorie

 

 

 

-0-0-0-0-

Geplaatst 01-10-2020

Beste leden en donateurs,
 
Vooralsnog mikken we op 28 april 2021 als datum voor de Afdelingsledenvergadering. Uiteraard houden we jullie op de hoogte via een Nieuwsbericht per email en op onze website.
 
Als bestuur vinden we het jammer dat we deze beslissing moeten nemen, maar we willen geen onnodige risico’s aangaan: de gezondheid van eenieder staat voorop.
 
 
Met vriendelijke groet,
 
Leo ten Hag

-0-0-0-0-

Geplaatst 27-08-2020

Beste AWN-ers,

Update AWN projecten

Voorlopig nog geen toegang tot onze werkruimte!

De gemeente volgt de regels en adviezen van het kabinet. Het betekent dat er zo veel mogelijk thuisgewerkt wordt. Alleen als het voor het werk noodzakelijk is mogen we, met toestemming van het afdelingshoofd, fysiek op het werk verschijnen. Dus vergaderingen en overige bijeenkomsten met meerdere mensen zoals de AWN-werkavonden en vergaderingen kunnen helaas niet plaatsvinden. Ik hoop in de nabije toekomst dat dit in aangepaste vorm wel weer mogelijk is. Wanneer dat zal zijn kan ik niet zeggen, dus graag nog jullie geduld!

Kees Brok

-0-0-0-0-

 

ARCHEOLOGIEDAGEN 2020 VERPLAATST NAAR JUNI 2021

Gezien de onzekerheden in verband met de Covid-19 pandemie, hebben we besloten de Nationale Archeologiedagen te verplaatsen. 

Archeologiedagen verplaatst van oktober 2020 naar juni 2021
Het unieke karakter van de dagen, waarbij de participatie van het publiek centraal staat, brengt binnen de huidige corona maatregelen, grote beperkingen. Veiligheid van zowel de bezoekers, deelnemers en de honderden vrijwilligers die de dagen mogelijk maken, staat voorop. Daarom hebben we in overleg met onze partners besloten de zesde editie van de Nationale Archeologiedagen, die dit jaar plaats zouden vinden op 9, 10 en 11 oktober 2020, te verplaatsen naar 18, 19 en 20 juni 2021.

Een lang gekoesterde wens
Aanleiding zijn de Corona-beperkingen, maar de verplaatsing naar de zomer is ook een langgekoesterde wens van veel deelnemers en bezoekers. De zomer is bij uitstek het seizoen waarin Archeologie Leeft!

Aansluiting “European Archaeology Days”
Goed nieuws; hiermee kunnen de Nationale Archeologiedagen ook aansluiten bij de “European Archaeology Days” die sinds 2019 worden georganiseerd. Aan deze eerste editie van de Europese Archeologiedagen deden al 18 landen mee en ook Nederland sluit nu aan!

Definitief
Daarom geloven we dat dit hét moment is de dagen te verplaatsen. Dit is dus niet eenmalig maar definitief; de dagen worden vanaf nu jaarlijks georganiseerd in het derde weekend van juni.

ZET IN DE AGENDA
De Nationale Archeologiedagen 2021 vinden plaats op 18, 19 en 20 juni.

Mede namens al onze partners, hopen we jullie allemaal weer te verwelkomen juni volgend jaar en verheugen ons op een fantastische zesde editie van de Nationale Archeologiedagen.

Het Archeologiedagen team 
Archeologiedagen 2021: 18, 19 en 20 juni 2021
Laat je inspireren op ons online platform Archeologie Leeft!

-0-0-0-0-

 

Naar de laatste Nieuwsbrief