Groesbeek Heights 1

Groesbeek Heights
Sporen uit de Tweede Wereldoorlog op de Duivelsberg en in het Nederrijk
Op zaterdag 7 september 2018 is in Berg en Dal deze publicatie van de Werkgroep Archeologie van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Het eerste exemplaar is overhandigd aan de burgemeester van Berg en Dal, de heer Mark Slinkman. De publicatie combineert op een unieke manier de geschiedenis van Market Garden in dit gebied met de archeologische sporen die heden nog in het landschap van de Duivelsberg en Wylerberg te vinden zijn. Een boek vol afbeeldingen, unieke inkijkjes in de persoonlijke dagboeken van soldaten die hier gevochten hebben, kaarten en overzichten, logboeken en foto’s. Daarnaast een overzicht van de sporen in het gebied, en hoe deze al dan niet aan specifieke acties verbonden kunnen worden.

Weer verkrijgbaar bij Dekker van de Vegt

Op zondag 17 september 1944 landden duizenden Amerikaanse parachutisten in de omgeving van Groesbeek. Hun missie was het veroveren van de bruggen bij Grave en Nijmegen. Om zich te verdedigen tegen Duitse aanvallen verschansten de para’s zich in de heuvels tussen Groesbeek en Nijmegen, de ‘Groesbeek Heights’. Precies dit gebied, rond de Duivelsberg in Berg en Dal, stond bekend als een van de aantrekkelijkste landschappen van Nederland, bezongen door dichters en veelvuldig op doek vastgelegd door Romantische schilders. In een mum van tijd veranderde deze schilderachtige omgeving in een bloedig militair landschap: villa’s en hotels transformeerden in hoofdkwartieren en observatieposten, wegen dienden als opmarsroutes en de geallieerden woelden de grond om voor de aanleg van talloze loopgraven en schuttersputten. Veel soldaten lieten het leven, zowel Geallieerden als Duitsers.

Dit boek biedt een uitgebreide beschrijving van de plek en de gebeurtenissen tussen september 1944 en februari 1945. Maar het boek biedt nog iets extra’s. Om te kijken hoeveel sporen van de oorlog nog aanwezig zijn in het landschap, hebben we met archeologische precisie de hele Duivelsberg in kaart gebracht. Voor Nederlandse begrippen tamelijk uniek. Het resultaat is een uitgebreid overzicht met de stille getuigen van de gevechten om de toen zo belangrijke ‘Groesbeek Heights’.

Verkrijgbaar eind week 24

Groesbeek Heights 1 is ook aan te schaffen bij:
Vrijheidsmuseum, Groesbeek
Infocentrum WO2, Nijmegen
Dekker vd Vegt, Nijmegen
Bruna, Groesbeek
Spar, Milsbeek
Bruna, Gennep
The Read Shop, Malden
The Read Shop, Cuijk
Van Dinther, Boxmeer
Primera Wolf, Nijmegen

Online bestellen
Groesbeek Heights 1 (en 2!) is via Dekker vd Vegt ook online te bestellen!

Reacties

2 reacties op “Groesbeek Heights 1”

 1. Volkert de Graaf avatar
  Volkert de Graaf

  Groesbeek Heights2 is al in mijn bezit is deel1 ook nog verkrijgbaar?

 2. Leo avatar
  Leo

  Groesbeek Heights 1 wordt momenteel bijgedrukt, we verwachten dat deze over een kleine twee weken weer te koop zal zijn.

  vr groet, Leo ten Hag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *