Groesbeek Heights 2

Groesbeek Heights 2
Nu verkrijgbaar: deel twee van Groesbeek Heights. Geschreven door onze leden Leo ten Hag en Willem Kuppens, met beeldredactie van Paul Klinkenberg.
In 2018 verscheen het eerste deel van Groesbeek Heights, met een uitvoerige beschrijving van de Duivelsberg als decor van oorlogshandelingen in 1944 en 1945. Als vervolg op deze succesvolle publicatie hebben de onderzoekers zich gericht op het heuvelachtige gebied ten zuiden van Groesbeek, de Jansberg en omgeving. De Jansberg stond vanouds bekend als aantrekkelijke woonlocatie. Reeds de Romeinen bouwden hier de grootste villa op Nederlands grondgebied. Het negentiende-eeuwse landgoed Sint-Jansberg zou je kunnen zien als een echo van deze villa, met allerlei mooie waterpartijen. Alles veranderde in september 1944, toen Amerikaanse parachutisten hier landden in het kader van Operatie Market Garden.

De daaropvolgende maanden streden Geallieerden en Duitsers om het bezit van deze omgeving. Vanwege de nietsontziende gevechten en verwoestingen kreeg het gebied de bittere bijnaam Vallei des doods. Net als op de Duivelsberg hebben de onderzoekers ook de Jansberg met archeologische precisie in kaart gebracht. Veel sporen van de oorlog, zoals loopgraven, schuttersputten en manschapsverblijven zijn nog altijd zichtbaar. In dit boek worden deze hedendaagse sporen gekoppeld aan een uitgebreide historische beschrijving, rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten. Zo komt dit voormalige oorlogslandschap op een unieke manier weer tot leven.

Verkrijgbaarheid
Groesbeek Heights 1 is op dit moment uitverkocht. Een herdruk wordt overwogen. In onze werkruimte kun je op woensdagavond als AWN-lid een exemplaar van Groesbeek Heights 2 aanschaffen. De tweede, herziene druk is verkrijgbaar voor 14,50. Je kunt desgewenst digitaal betalen via de aanwezige QR-code.

Groesbeek Heights 2 is ook aan te schaffen bij:
Vrijheidsmuseum, Groesbeek
Infocentrum WO2, Nijmegen
Dekker vd Vegt, Nijmegen
Bruna, Groesbeek
Spar, Milsbeek
Bruna, Gennep
The Read Shop, Malden
The Read Shop, Cuijk
Van Dinther, Boxmeer
Primera Wolf, Nijmegen

Online bestellen
Groesbeek Heights 2 is via Dekker vd Vegt ook online te bestellen!
Onderstaande afbeelding linkt naar Dekker van de Vegt in nieuw tabblad:

Boekpresentatie
De officiële presentatie van Groesbeek Heights 2 vond plaats op donderdagavond 8 februari 2024 in het Vrijheidsmuseum te Groesbeek. Pauline de Weijer (voorzitter AWN afdeling Nijmegen e.o.) ging in gesprek met de schrijvers over hun ervaringen bij de totstandkoming van het boek. Wat maakte het meeste indruk? Wat was hun meest bijzondere vondst of interessantste detail? Het ‘eerste exemplaar’ van Groesbeek Heights werd aangeboden aan Wiel Lenders, voormalig directeur van het Vrijheidsmuseum.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *