Open Monumentendag 2023 was een mooie kans om alvast binnen te kunnen kijken in het volledig gerenoveerde en gerestaureerde Museum Kam in Nijmegen.
In 1922 gebouwd door de architect Oscar Leeuw in opdracht van de vermogende amateurarcheoloog Gerard Marius Kam die daarmee zijn uitgebreide verzameling Romeinse vondsten aan het publiek tentoon wilde kunnen stellen. Een goed initiatief van een particulier die de middelen had om dat waar te kunnen maken.
Waar het gebouw aan de buitenkant zwaar en donker oogt, is het aan de binnenzijde juist licht en helder. Binnen worden we ontvangen door een bekend gezicht: Bas Hendrikse. Hij zal onze gids zijn van vandaag.
Het originele interieur is aan de hand van foto’s en kleuronderzoek in originele staat teruggebracht: de kleuren op de wanden, de aftimmeringen en ook de vele vitrines uit glas, staal en hout.
In het atrium zijn deze deels al gevuld met Romeins aardewerk. Op ooghoogte staan de verschillende typen, daaronder en daarboven de diverse varianten ervan. Dat maakt het heel overzichtelijk en toegankelijk.
Als je zoals ik enkele topstukken in een museum en losse scherven gewend bent, is dit een snoepwinkel met ‘de hele voorraad’ voor je uitgestald. Intact en wel.
We zijn binnengekomen via de originele voordeur. Na opening zal de nieuwe ingang via de glazen uitbouw aan de rechter zijkant zijn. Daar is ook een lift waardoor het gebouw rolstoeltoegankelijk geworden is. Daarvoor is ook een brug gemaakt die je herkend vanuit een van de zalen. Bouwkundig zodanig uitgevoerd dat de originele situatie altijd nog hersteld kan worden zo lijkt het.
De verschillende zalen op de eerste verdieping zijn ingericht voor onderzoek en als bibliotheek. Overal langs de wanden staan vitrines en in het midden staan speciale tafels voor onderzoek. Daarboven is soms een prachtig glazen dak omdat voorheen vooral daglicht nodig was. Iets waarmee in de vitrines ook rekening gehouden was door een slimme plaatsing van de schappen.
Voor het onderbrengen van de collectie is al veel werk gedaan en moet nog veel meer werk gebeuren. Veel items hebben lang opgeslagen gestaan en moeten nu zorgvuldig van stof ontdaan worden voordat ze hun eigen plekje in het gebouw krijgen en jij en ik daarvan kunnen genieten. De verwachting is dat de opening wellicht later zal zijn dan gepland.
De vloeren zijn de originele terrazzo of granito vloeren, die geïnspireerd waren op Romeinse vloeren, en hebben daardoor soms een barst. Dat houdt het ook wel authentiek vind ik.
Met de renovatie is het gebouw tevens gasloos gemaakt, wordt er gebruik gemaakt van aardwarmte, zijn er zonnepanelen en zit er heel veel techniek ingebouwd. En dat is ook een goed initiatief.
Dank je Bas voor de rondleiding en de uitgebreide toelichting!
Johan van Helden
Foto’s van Aad Hendriks en Johan van Helden