Het gaat hier om de determinatie van de inhoud van een beerkelder die in 1996 tijdens een opgraving aan de Lage Markt/Waalkade tevoorschijn is gekomen. De beerkelder was geheel gevuld met water en met nog een graafdag te gaan werd besloten deze leeg te zuigen zodat de inhoud elders verwerkt kon worden. Daarna is de inhoud gewassen, gezeefd en opgeslagen in het depot. Daar is het materiaal recent tevoorschijn gekomen en omgepakt in kratten.
Zie ook de pagina over onze expositie in het Besiendershuis: Sloebers van de Waalkade.
Opgravingslocatie
Opgravingslocatie Waalkade
Ter hoogte van de huidige restaurant Nacional, naast galerie Marzee. Op bovenstaande foto uit 1996 kijk je tegen de zijwand van de galerie aan, waarbij links de Waalkade en rechts de Lage Markt is gesitueerd.
Klik beide tekeningen aan voor een PDF in groot formaat
Bovenstaande vlaktekeningen uit 1996 geven een beeld van de opgraving en de plaats van de kelder (in het midden). Het is mogelijk of zelfs waarschijnlijk dat de kelder meerdere huizen heeft bediend. De aanwezigheid van slakken in het materiaal duidt er wellicht op dat een van de panden onderdak bood aan een geelgieter (kopergieter).
Waalkade Nijmegen 1669
St.-Antonispoort
De huidige situatie van dit rijtje huizen, waarbij de St.-Antonispoort een goed ankerpunt is.
In Verborgen Verleden, Bouwhistorie in Nijmegen (aanwezig in onze bibliotheek onder no. Ges 016), zie je op pagina 95 nog eens om welke panden het gaat. Vanaf de Waalzijde gezien de huizen helemaal rechts t.o.v. de St.-Anthonispoort. Een kleine uitsnede uit de betreffende afbeelding heb ik hier bijgevoegd. Het gaat om een deel uit de geschilderde vogelvluchtplattegrond van Hendrik Feltman uit 1669, gezien vanuit het Noorden.
Procedure
Eerste ronde: het materiaal wordt door de thuiswerkgroepen gesplitst (Coronatijd). Aangezien het één vondstnummer betreft, is de administratie relatief eenvoudig. Besloten wordt om zo ver mogelijk te gaan met splitsen en het materiaal zoveel mogelijk onder te verdelen. In een later stadium is het eenvoudiger reeds gesorteerd materiaal samen te voegen dan het weer opnieuw naar een thuisgroep te vervoeren om verder te sorteren.
Tweede ronde: na het splitsen gaat het materiaal terug naar het depot. Daar worden de materiaalgroepen van de verschillende thuisgroepen samengevoegd. Na een inschatting van de situatie wordt de volgende stap bepaald. Dit kan per materiaalsoort uiteraard verschillen: determineren, beschrijven, wegen, meten, plakken. Op basis van de voorkeuren van de groepsleden gaan de gesplitste materiaalgroepen naar de thuisgroepen om volgens afspraak verder te worden behandeld.
Derde ronde: Na afronding gaat het materiaal terug naar het depot. Hier wordt nader bekeken welke informatie nog nodig is en in hoeverre de groepsleden hier een bijdrage aan kunnen leveren. Van de uitkomsten wordt in ieder geval een rapportage opgesteld.