Aanwinsten

Met een zekere regelmaat worden hier nieuwe boeken gepresenteerd.

Deze boeken zijn op de woensdagavonden in te zien in onze ontmoetingsruimte en onze leden kunnen ze, op de determinatieboeken na, maximaal één maand lenen. Vergeet daarbij niet het uitleenformulier in te vullen.

In ‘Vind magazine nr. 30’ (2018) publiceerden de auteurs S. Ostkamp en W. Snip een artikel over baardmankruiken, waarin zij de lezers opriepen foto’s en beschrijvingen van hun mooiste baardmannen (en puntneuzen) naar de redactie in te sturen. Dit had honderden positieve reacties tot gevolg die op hun beurt voor een kettingreactie zorgden en uiteindelijk resulteerden in dit 656 pagina’s tellende drietalige standaardwerk. Verlucht met ruim 1.400 afbeeldingen en illustraties wordt uitgebreid ingegaan op het ontstaan, de geschiedenis, de afzonderlijke productiecentra, de toenmalige handel en verspreiding, het gebruik en de iconografische betekenissen van de voorstellingen op kruiken met gezichtsmaskers. Tekstbijdragen van J. Koldeweij en R. Mennicken complementeren het geheel. Dit uitzonderlijke boekwerk is, naast een uiterst waardevol naslagwerk voor specialisten, ook een bijzonder fraai vormgegeven koffietafelboek voor liefhebbers. Nooit eerder verscheen er zo’n gedegen overzichtswerk van de aardewerk- en steengoedproductie van de vroeg-Romeinse tot de nieuwe en moderne tijd.

Deze boeken zijn online op te zoeken. Zie hieronder de knoppen ‘Smartphone’ (eenvoudige versie) en ‘Desktop’ (uitgebreide versie) waarbij een ‘rugnummer’ verschijnt waarmee een gezocht boek gemakkelijk te vinden is in onze boekenkasten. Overigens is het ‘rugnummer’ van bovenstaand boek: MAT 01.035 😉