Kraanvogelstraat Wijchen

Opgraving Meshallen/Kraanvogelstraat Wijchen,
26 augustus 2006

Door John Jansen

Op zaterdag 26 augustus 2006 meldde zich een groepje AWN-leden, met een tweetal geïnteresseerde jongelingen uit de Nijmeegse Beukstraat (Julius en Steffie), bij de opgraving aan de Kraanvogelstraat te Wijchen. Zoals wel vaker moest er onder tijdsdruk veel werk worden verzet in dit grootschalige opgravingsproject en was de inzet van de AWN-vrijwilligers zeer welkom. Onder de bezielende leiding van veldtechnicus Glenn Tak werd gegraven en geschaafd, gepieperd en geraapt, gewreven en bekeken. Er werden vondsten gedaan, maar er werden ook inzichten opgedaan over de geologie en de landschapgenese van het terrein. In het onderzoeksrapport ‘Onder een deken van zand’ wordt hier uitgebreid op ingegaan. Maar ter plekke was het Glenn Tak die in een memorabel veldcollege voor een werkelijk prachtig bodemprofiel de bijzondere historie van het Wijchense natuur- en cultuurlandschap door de eeuwen en millennia heen wist te reconstrueren. 

Bronnen

  • Elly N.A. Heirbaut, Joep Hendriks, Ivo Hermsen (red.), Onder een deken van zand – Archeologisch onderzoek op de Meshallen en de Kraanvogel te Wijchen, Archeologische Berichten Wijchen – Rapport 10. Gemeente Nijmegen, Bureau Archeologie en Monumenten, januari 2010

Dit onderzoeksrapport betreft een viertal opgravingslocaties in twee plangebieden: de Meshallen aan de Tunnelweg en de Kraanvogel aan de Kraanvogelstraat. Het terrein aan de Kraanvogelweg ligt aan de noordzijde van spoorlijn Nijmegen Wijchen, schuin tegenover het Station Wijchen. Aanleiding voor de opgraving was het plan van de gemeente voor realisatie van een grootschalig nieuwbouwproject op een voormalig industrieterrein, waaronder ook de Gemeentewerf was gevestigd. Het Kraanvogelterrein omvatte drie opgravingslocaties Kv1, Kv2 en Kv3. Bij alle opgravingen hebben leden van de AWN Afd. 16 geassisteerd. 

Uit: ‘Onder een deken van zand’

Op het Kraanvogelterrein zijn bewoningsresten uit de periode vanaf het midden-neolithicum tot in de vroege ijzertijd vastgesteld.

Uit: ‘Onder een deken van zand’ Foto Rob Mols

Daarna is het terrein in verschillende perioden gebruikt voor landbouwdoeleinden, getuige de vele verspreide vondsten uit de Romeinde tijd, de vroege en late middeleeuwen en de nieuwe tijd. De jongste sporen dateren uit de Tweede Wereldoorlog.

Projectverantwoordelijke: Rob Reijnen
Veldtechnicus: Glenn Tak
Met assistentie van AWN Afdeling 16 Nijmegen e.o.

Daarnaast zijn in Oud Nieuws, de toenmalige periodiek van Bureau Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen, in enkele nummers berichten over deze opgraving verschenen: 

  • Nr. 201, 2006 week 30: Puntje

In dit artikel krijgt Glenn Tak door een merkwaardige samenkomst van gebeurtenissen op het opgravingsterrein de geologenhamer terug die hij 24 jaar eerder was kwijt geraakt bij een opgraving in de Nijmeegse Steenstraat bij de Waalkade.

  • Nr. 202, 2006 week 31: Zandbak 

Willems Kuppens beschrijft de spetterende start van de opgraving (een kapot getrokken 10 kV-kabel waardoor een deel van Wijchen-Noord zonder stroom kwam te zitten) en de eerste opgravingsresultaten.

  • Nr. 205, 2006 week 35-36: Techneuten 

Een verrassende toevalstreffer is de vondst van een redelijk ongeschonden 16 cm lange dolk of mes van Rijckholt-vuursteen.

  • Nr. 208, 2006 week 39-40: Kraanvogel

Een bericht overgenomen uit De Gelderlander met een update van de vondsten die door Rob Reijnen worden beschreven als “een fraaie historische staalkaart” van dit deel van Wijchen.

Bijgaande foto’s zijn genomen Door John, Aad en Willem op locatie Kv2 of Kv3.

Media

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *